Най-старото кафене в Европа се намира във Венеция

Най-старото кафене в Европа е венецианското „Флориан“ и през декември тази година то ще чества своя 3-вековен юбилей, съобщава порталът Уонтед ин Милан.
Заведението е разположено в центъра на световноизвестния площад Сан Марко. То е било открито през декември 1720 година. В продължение на векове кафенето е приемало известни културни дейци като лорд Байрон, Пърси Шели, Чарлз Дикенс, Ърнест Хемингуей, Чарли Чаплин, Анди Уорхол и др.
Тука са си давали среща и стотици международни политици. Това е било първото кафене във Венеция, достъпно както за мъже, така и за жени.
Първоначално заведението се е наричало „Венеция триомфанте“ /Победоносна Венеция/, но впоследствие посетителите свикнали да го наричат на името на неговия собственик – „Флориан“. Изключителната популярност на кафенето станала причина в началото на 1760 година в него да се продава първият венециански вестник, излизащ два пъти седмично.
Цените във „Флориан“ винаги са били крайно високи, дори за стандартите на Венеция. Тук чашка кафе струва 18 евро. Кафенето продължава да бъде важен център на културата, в който се провеждат изложби и се устройват инсталации. Мероприятията в него прераснаха в края на 19 век във Венецианското биенале.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *