24829 четения

По заведенията в цялата страна обличат жълти жилетки в знак на протест

Хотелиери и ресторантьори от 38 града се събраха във В. Търново и решиха за крайните мерки

 

ПЕРСОНАЛЪТ И СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗАВЕДЕНИЯ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЛАГАТ ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ В ЗНАК НА ПРОТЕСТ, КОЙТО 5 ДНИ ЩЕ БЪДЕ СИМВОЛИЧЕН, А ПОСЛЕ ЩЕ ПРЕРАСНЕ В ЕФЕКТИВЕН. Това ще се случи още през тази седмица, обяви Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Представители на гилдията от 38 града се събраха днес в старата столица, за да обсъдят протестни действия. От БХРА, която е най-старата туристическа браншова организация у нас, са набелязали пакет от мерки, които ще предоставят на правителството. „Искаме всички наши искания да бъдат изпълнени и няма да се пазарим и правим компромиси“, бе категоричен и Атанас Димитров, зам.-председател на структурата.

Намаляване на ДДС за основните храни, както и за ресторантите и хотелите, категоризация на топлите точки и автоматите за кафе, преразглеждане на Наредба 18, от която браншът страда, премахване на принудителното запечатване на обекти като крайна мярка от данъчните, персонална отговорност на служители, а не на собственици за неиздаване на касови бележки, са основните искания на бранша.

 

От ляво надясно: Атанас Димитров, Румен Калайджиев, зам.-председател на БХРА, Вени Петрова – председател на БХРА, и Петър Стефанов, шеф на регионалната структура на асоциацията.

 

ОТ БХРА НАСТОЯВАТ ДДС ОТ 20 НА СТО ДА ПАДНЕ НА 5%, КАКТО Е В СЪСЕДНА РУМЪНИЯ, ЗА ДА МОГАТ ХОТЕЛИЕРИТЕ И РЕСТОРАНТЬОРИТЕ ДА ПОВИШАТ ЗАПЛАТИТЕ НА СВОИТЕ СЛУЖИТЕЛИ. По този начин гилдията ще преодолее тоталния глад за кадри и ще задържи работниците в България, обясниха от асоциацията. „Ние продаваме щастие и от нас се изисква храната да е вкусна, а сервитьорките – усмихнати. Това няма как да стане в момента, защото сме смазани с 41 различни вида данъци и такси, които плащаме ежемесечно и ежегодно“, каза още Вени Петрова. Протестът ще бъде насочен и срещу административния произвол над този сектор в бизнеса. Заведенията ни са обект на непрекъснати проверки, сякаш сме престъпници, данъчните за най-малкото нарушение затварят заведения. Ако всичко това продължи по този начин, до няколко месеца всички от бранша ще бъдат принудени да фалират, казаха още от БХРА. От асоциацията настояват и за законови промени за регламентиране на бакшиша, както и за право на собствениците за персонални санкции на персонала за неиздаване на касови бележки. Действията ще започнат с поставяне на надписи „Протест” и на заведенията и носенето на жълти жилетки, като първоначално ще имат символичен характер. След това най-вероятно ще се стигне до затваряне на заведенията за един ден. Ако и това не даде резултат, от БХРА предвиждат представителите на бранша да се организират в масов протест в София и дори до дългосрочно затваряне на обектите.

Стилян НАЙДЕНОВ

7 коментара за “По заведенията в цялата страна обличат жълти жилетки в знак на протест

 • 20.01.2020 в 22:30
  Permalink

  Хайде, хайде…. Точно в кръчмите и хотелите се крие най-много…. Чорбаджиите обират каймака, а за персонала 500 лв. Да си работят сами. Изпищяха, защото със СУПТО няма криене на обороти!

  Отговор
 • 21.01.2020 в 0:15
  Permalink

  Няма лошо да протестират, но и ние искаме да кажем нашата. В някой ресторанти порциите са толкова големи, че го смятам за лош вкус и разхищение на храната. На кого му трябва да приготвя 800 гр. салата, след като трябва да си поръча и нещо друго. Или ресторанти с 20 листа меню, това също не е нормално, защото 2/ 3 са неща замразени или стари. Най- подходящо е меню за деня. Да бъде прясно, топло и добре сервирано.

  Отговор
  • 21.01.2020 в 13:09
   Permalink

   За касовите бележки били виновни служителите, че нали вие собствениците ги карате да не маркират всичко, за да спестите от данъците. Защо се гаврите с персонала си, ами няма да имате персонал и ще ревете че българите ги мързи.. 😠😠😠

   Отговор
 • 21.01.2020 в 20:56
  Permalink

  Подкрепям Т.Лечева! Нека затварят! Да останат почтените, чисти, с добра храна…. А цените – те и без друго са високи. Но не ходим всеки ден на заведение, все пак.

  Отговор
  • 25.01.2020 в 17:06
   Permalink

   Какъв тъп коментар! Като затворят нали служителите ще идат на борсата-тогава и вие ще плащате от вашия джоб! А намаляне ДДС на основните хранителни продукти вас не ви ли засяга?!

   Отговор
 • 21.01.2020 в 21:15
  Permalink

  В ресторант Инканто Бургас е издадена заповед да не се издава фискален бон а , ако има глоба ще се поеме от фирмата ,но те са мафия.собствениците са политици.

  Отговор
 • 22.01.2020 в 12:34
  Permalink

  Лично мнение!
  Видно от личното благосъстояние на собствениците на ресторанти положението не може да се приеме,като кризисно.Какво да кажат преработвателите,производителите или онези в оранжериите например?Да им махнем и тяхното ДДС щото да се печеш при 55 градуса докато работиш не е за всеки…а и кадри се намират 100 пъти по трудно от сервитьори…да не говорим за нормата на печалба!В едно обаче съм ЗА…държавата да спре да създава трудности с притискането на бизнеса за нови и нови начини на отчитане,апарати,софтуери и какво ли още не.
  …а пък и това искане с касовите бележки е наистина шокиращо!Кой сервитьор не иска да издава бележки?!?Ако някой не го прави то не е по негово желание.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *