Водещи новиниСъдби

Тръгна инициативата „Осинови кошер” в подкрепа на българските пчелари

Търновец разработва електронни системи, с които следи кошери без усилия

 

ДА СЕ ПОДКРЕПЯТ РОДНИТЕ ПЧЕЛАРИ, КОИТО ОТ ГОДИНИ СИГНАЛИЗИРАТ, ЧЕ БРАНШЪТ ТЪРПИ СЕРИОЗНИ СЪТРЕСЕНИЯ и бъдещето му не е розово, е мисията на акцията „Осинови кошер”. Разработката е дело на млад екип от десетима души, сред които Владимир Василев от Велико Търново. 28-годишният болярин сподели, че инициативата вече се радва на голям интерес, макар да е стартирала само преди месец. Чрез нея всеки желаещ може да подкрепи пчелар по избор, като ежемесечно предоставя определена сума, която отива директно за стопанина и работата му, а в замяна ще получава част от меда на фермера.

Владимир Василев работи в технологичната компания Pollenity, която създава умни устройства в помощ на пчелари. Основният продукт на фирмата е т.нар. Beebot, представляващ вътрекошерно устройство, което има сензори за топлина, влажност, звук и други ключови показатели. Чрез него се следи в реално време какво се случва в кошера. Информацията достига директно до стопанина през телефона му и по този начин той е наясно дали има някакъв проблем, свързан със здравето на пчелите и условията, в които живеят. Ако е налице някакво тревожно обстоятелство, той може да оптимизира навреме работата си и да предотврати щети по пчелните семейства.

Другото устройство на компанията пък се слага под самия кошер и измерва теглото и позицията му. Така, ако се случи нещо, което може да го застраши, като например някое животно да го наклони или пък буря да го размести, пчеларят отново бива уведомен своевременно.

„Много от нашите пчелари разполагат с над 30 кошера и нямат възможност всеки ден да ги навестяват. Използват устройствата и са сигурни, че всичко с пчелните семейства е наред. Имаме клиенти от цяла България, много от западните европейски страни и дори САЩ. Предстои към нас да се присъедини и стопанин от Бяла черква. За да популяризираме родното производство, компанията разработи инициативата „Истински мед“. В рамките й стартира платформа, която представлява онлайн магазин, и в него се продава медът на нашите клиенти”, обясни търновецът.

Това обаче не било достатъчно, според инициаторите, за реализиране на мисията за увеличение на популацията от пчели и през декември 2019 година разработили акцията „Осинови кошер“.

„Пчелите са в беда. За последните 15 години близо 40% от тях са изчезнали в световен мащаб, а всяка година българските пчелари понасят все по-големи загуби заради натравяния, липса на паша и ниски изкупни цени на меда. Наша кауза е да подпомогнем увеличаването на пчелните популации и да запазим баланса в природата. Осиновявайки кошер, вие ще увеличите едно пчелно семейство с около 60 000 нови членове, подкрепяте пчеларя, който ще се грижи за тези пчели, и получавате меда, който са произвели, както и възможността да се запознаете със стопанина на живо и да посетите пчелина“, уточни Владимир.

Той подчерта, че това не е благотворителна акция, а нов вид бизнес услуга. Всички осиновители получават сертификат и стикери за проявената подкрепа на стопанин.

Сред възможните пчелари, които присъстват в портфолиото на компанията, са такива, които предлагат липов, акациев, манов и полифлорен мед.

„Планираме през февруари да проведем информационно събитие във Велико Търново, на което да представим инициативата „Осинови кошер“ и разработените ни устройства. Целта е да насърчим колкото се може повече хора да подкрепят този отрасъл и да запазим българските пчели“, допълни търновецът.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *