36,5 млн. лв. инвестиции планират в община В. Търново, изграждат нови улици и възстановяват градини по селата

Правят паркинги между блоковете, пускат и допълнително видеонаблюдение

 

ИНВЕСТИЦИОННА ПРОГРАМА ЗА НАД 36 МЛН. ЛВ. ИЗВАДИ ЗА ТАЗИ ГОДИНА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тя ще бъде утвърдена паралелно с Бюджет 2020 от Общинския съвет. Финансирането е насочено както за общинския и областен център, така и за малките населени места, които в никакъв случай не са пренебрегнати по отношение на обновяването на инфраструктурата. Отделно 30 на сто от постъпленията при продажба на имоти на съответната територия на кметство или наместничество отиват директно за него. Според инвестиционната програма селата ще усвояват между 10 и 15 хил. лв. всяко. Основна част от сумата отива по програмата за местни инициативи. По нея самите кметове са решили какви обекти да се правят на база събрания и разговори с местното население. 6700 допълнително от това от продажбата на свой имот получава Никюп, 1782 лв. – Ветринци, и 1290 лв. – Хотница.

230 хил. лв. за възстановяване на детска градина „Звездица“ в Шемшево финансира още общинската хазна. Тази година е предвиден и дългоочакваният ремонт на Каменния мост край Дебелец в местната промишлена зона, където работят няколко успешни фирми, включително сладоледената фабрика „Дени“. За целта са предвидени 617 хил. лв. Други 103 хил. лв. за ремонт на пътната връзка на Леденик с трасето София – Варна откъм запад, както и 202 хил. лв. за водосток на с. Керека. Една от големите тазгодишни инвестиции с пари от хазната на Община Велико Търново е за рекултивация на старото сметище край Шереметя. 248 хил. лв. са заделени и за реконструкция на амортизирани градски водопроводи, които се намират под планираните за ремонт улици на територията на града.

ПРЕЗ 2020 Г. ЗАПОЧВА ДЪЛГООЧАКВАНИЯТ РЕМОНТ НА НЯКОЛКО ОТСЕЧКИ, КОИТО СЕ НАМИРАТ В ГЛАВНИ ЖИЛИЩНИ ЗОНИ, но досега съществуваха само на документи. През последните години градът се разрасна доста, направиха се нови квартали, но комуникациите към тях са изключително проблематични. 962 хил. лв. са предвидени за отсечката „Димитър Рашев“, която ще отвежда към новата детска градина „Шареният замък“ в кв. „Зона В“. 615 хил. лв. са планирани и за намиращата се в трагично състояние ул. „Иван Хаджидимитров“, както и други 610 хил. за „Димитър Благоев“. Финансиране от 645 хил. лв. отива и за друга проблемна улица – „Народни будители“.

След отлагане от две години кметският екип планира да се изхарчат и 1,3 млн. за дългоочакваното продължение на ул. „Козлодуй“, по протежението на Скалния венец на парк „Дружба“ чак до бившето Аптечно управление и новоизградения комплекс „Мармарлия“.

Половин милион дава Община В. Търново и за ремонт на Военния клуб, срещу който получава от Министерството на отбраната недовършения корпус към детска градина „Здравец“, който ще бъде отворен тази година.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 thoughts on “36,5 млн. лв. инвестиции планират в община В. Търново, изграждат нови улици и възстановяват градини по селата

 • 22.01.2020 в 12:11
  Permalink

  Не са пренебрегнати сеата. Улиците винаги са биле в окаяно състояние, тях асвалтирайте, тротоари поне от едната страна на пътя да са почистени, а старите автомобили “ трошки“ да се изхвърлят. Според мен и много от хората не си поддържат пред къщите, имат къщи за милиони, а пред къщата треволаци, строителни материали и какво ли не. Боклуци , боклуци не липсват по селските улици. Кметовете трябва да направят районите приветливи. От тях зависи всичко. Щом не си изхвърлят или преберат боклука , трябва да се почисти от кметството. Нали за това се плащат данъците.

  Отговор
 • 22.01.2020 в 23:00
  Permalink

  кметският екип планира да се изхарчат и 1,3 млн. за дългоочакваното продължение на ул. „Козлодуй“, по протежението на Скалния венец на парк „Дружба“ чак до бившето Аптечно управление и новоизградения комплекс „Мармарлия“============= Ами след като „подариха“ на няколко строителни акули скалния венец и почти навлязаха в парка…… Сега пък да им подарим и улица за милион и половина !!!!!!

  Отговор
  • 24.01.2020 в 18:07
   Permalink

   Не само им подариха скалния венец – а колко дървета изсякоха….сега ще се правим на еколози, кой сече дървета и строи върху тях в днешно време?!? Така ще изсекат и в старото военно да строят някакъв тъп конгресен център да има къде кмета да пали още една коледната елха щото той само това може.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.