Съставки на слънцезащитните кремове проникват в кръвта

Учени към американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата установиха, че активни съставки на слънцезащитните кремове лесно преминават в кръвта, и потвърдиха необходимостта от допълнителни тестове за безопасността им, предаде Ройтерс.
Изследването повтаря резултатите от пилотен проект към същото управление. Той породи много въпроси за безопасността на слънцезащитните кремове.
„Беше разтълкувано напълно погрешно – каза дерматологът д-р Адам Фридман от университета Джордж Вашингтон. – Само защото проникват в кръвта, не означава, че не са безопасни. Нито пък, че са безопасни. Моят отговор е, че не знаем“.
Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата е предложило производителите да бъдат задължени да предоставят допълнителна информация за активните съставки в слънцезащитните кремове.
Авторите на изследването подчертават, че резултатите им не означават хората да спрат да използват слънцезащитни кремове.
В новото изследване учените са проверили дали най-използваните състави на слънцезащитните кремове надвишават 0,5 нанограма в милилитър кръв. Над тази граница е препоръчително те да се тестват за безопасност. И шестте изследвани съставки са надхвърлили границата.
Безопасността на слънцезащитните кремове с цинков окис и титаниев двуокис вече е доказана, но те оставят бели следи по кожата. Американските учени са изследвани овобензон, оксибензон, октокрилен, хомосалат, актисалат и октиноксат. Кремовете са прилагани четири дни.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *