Общество

Търновският проект „Тинузавър“ представя България на международно изложение в Лондон

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ПРОЕКТ „ТИНУЗАВЪР“ ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ НА СВЕТОВНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ BETT SHOW В ЛОНДОН. Панаирът, който започва днес и продължава до 24 януари, събира фирми, които развиват технологиите в образованието. Двамата автори на образователната платформа „Тинузавър“ Невен Боянов и Ивайло Николов ще имат възможност да се срещнат с партньори, клиенти и инвеститори, които търсят нови възможности за по-добро образование посредством високите технологии. „Два пъти сме били на този форум като зрители, сега за първи път участваме, за да покажем нашите си продукти и постижения. Това е стъпка към разширяване на нашата общност от партньори, учители, ученици, любители програмисти, с интерес към хардуера във Великобритания и Западна Европа. Целта ни е „Тинузавър“ да направи техническото образование достъпно за всеки“, каза Невен Боянов и допълва, че Bett Show е международно изложение, което събира експерти в областта на високите технологии в образованието. Тази година в него участват повече от 800 водещи фирми в сферата, над 100 стартъпа от 146 страни и се очакват близо 34 000 посетители.

В МОМЕНТА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПЛАТФОРМА „ТИНУЗАВЪР“ СЕ БОРИ И ЗА ГОЛЯМАТА НАГРАДА ОТ 30 000 ЛВ. В КОНКУРСА ЗА СОЦИАЛНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО „ПРОМЯНАТА“. Общо 136 инициативи участваха в състезанието, но от тях до последния етап достигнаха само пет проекта и един от финалистите е „Тинузавър“ на Невен Боянов и Ивайло Николов, които работят над идеята си вече пет години. Те са започнали „Тинузавър“ като хоби, днес вече проектът им е платформа, която печели престижни награди и предизвиква сериозен инвеститорски интерес. Освен това платформата им е част и от програмата за обучение на студенти по софтуерно инженерство във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. „Платформата „Тинузавър“ е съвкупност от платки, китове, светодиоди, сензори, събрани в една кутийка. От всички тези части всеки начинаещ и напреднал програмист може да състави малък робот, който свети, мига и се движи“, казва Невен. Той и екипът му комплектоват съдържанието на кутията във В. Търново и тя заминава по света.

Финалът на състезанието „Промяната“ е поредното голямо постижение за двамата програмисти за последните 12 месеца. „Тинузавър“ има награда за предприемачество от фондациите Citi и Bcause, както и отличие за иновативно новостартирало предприятие.

„ТИНУЗАВЪР“ Е ВТОРИЯТ ТЪРНОВСКИ ПРОЕКТ ВЪВ ФИНАЛНАТА ПЕТИЦА НА КОНКУРСА НА НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ „ПРОМЯНАТА“. Миналата година по това време сред петте най-интересни и иновативни идеи се оказаха образователните карти „Карот“ на Симона и Крум Крумови. Двамата възпитаници на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ са автори на четири вида образователни карти с животни, с плодове и зеленчуци, с всички държави в Европа и с жизнените цикли и материали, вдъхновени от педагогиката на Монтесори, и всички те развиват сетивата на децата, моторната им памет, фината моторика, речниковия запас.

„Тинузавър“ очаква подкрепа до 3 февруари на https://nova.bg/promyanata/finalist/830?lang=bg.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *