В цялата област отбелязаха Бабинден

Две деца се родиха в Горна Оряховица навръх празника

 

ЕКИПЪТ НА АГ ОТДЕЛЕНИЕТО В МБАЛ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА СЪЩО ОТПРАЗНУВА БАБИНДЕН. Лекари и акушерки се събраха по обяд, за да вдигнат наздравица за Деня на родилната помощ. Гости на тържеството бяха Анелия Димитрова, главен секретар на Община Горна Оряховица, и Милена Николова, директор на дирекция „Образование, култура и младежки дейности“, както и дамите от Зонта клуб Дарина Узунова и Елина Александрова. Празникът започна с водосвет, отслужен от енорийския свещеник отец Антоний.

Зонтианките връчиха поздравителен адрес от президента на организацията инж. Красимира Коцева.

„Празничен е всеки ден, в който в ръцете ви са два живота. И отговорността за тях. Вие я носите не само с професионализъм и опит, но и с голямо сърце, дух, доброта и любов. Детските усмивки и щастливите родители са най-голямата награда. Приемете признателността и уважението ни към достойния ви труд и лекарска всеотдайност, защото носят надежда, щастие и живот“, се казва в поздравителния адрес, който прочете Дарина Узунова и връчи началникът на АГО д-р Михаил Милатович и букет на старшата акушерка Снежана Белчева.

Все така със сърце да вършат работата си на акушерите и гинеколозите пожела и Анелия Димитрова.

„От 1 януари досега са се родили 20 бебета в нашата болница, което е много добро начало за годината. В момента в отделението тече ремонт, какъвто не е правен от години. С дейността ни изпълняваме дълга си и като специалисти, и като членове на обществото, като се стремим да се прекрати негативната тенденция с ниската раждаемост. Надявам се професионализмът ви, обновлението на отделението, привличането на нова апаратура да са заразителни и да постъпят млади кадри не само в АГО, но и в цялата болница“, заяви д-р Иванов Иванов, управител на МБАЛ.

По дълголетна традиция акушерки измиха ритуално ръцете на началника на АГ отделението д-р Михаил Милатович.

С цветя и подаръци пък зарадваха общинарите майката на първото бебе, което се роди на днешния ден в болницата. Първото новородено, което проплака на Бабинден, е малката Дара с тегло 3500 грама и ръст 50 сантиметра. Тя е трето дете за 33-годишната Антония Цонева от Стражица. Бебешки комплект и цветя подариха на родилката от името на кмета инж. Добромир Добрев, Анелия Димитрова и Милена Николова.

Младата майка разказа, че има още 11-годишно момиченце и 6-годишно момченце, които също е родила в болницата в Горна Оряховица.

ПО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КОЛОРИТЕН НАЧИН ОТБЕЛЯЗАХА БАБИНДЕН В КУЛТОВОТО СЕЛО ДИЧИН. По традиция празникът премина с тържествена част, шоу и банкет. 15 дечица, родени през последната година, с дичински корен получиха от местната управа специални грамоти и история на родния край. Празникът започна със символична сценка, разиграна от близо 40 жени от селото. Предрешени като родители на кукла, символизираща бебе, те посетиха кмета Николай Теодосиев, за да му представят „рожбата“, кръстена на него. Той пък ги посрещна и нагости богато.

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА И ХОТНИЦА ЧЕСТВА БАБИНДЕН. Празникът там започна на площада пред читалището с измиването на ръцете на най-възрастната жена, съпроводено с песни и танци. Пощурелите баби и мъже, преобразени като жени, тръгнаха с танцова стъпка към кмета на селото Десислав Йорданов. По традиция той ги дари с пита и пиле и им пожела здраве и да са все така усмихнати и очарователни. Импровизирани полицаи по пътя спираха коли, поп пък ги благославяше, а който бъдеше благословен, за да не му събуят гащите, се откупуваше. Също по стара хотнишка традиция, празникът продължи с вино и почерпка.

 

Блока подготви Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *