13731 четения

Поискаха яз. „Ал. Стамболийски“ да стане питеен, за да захранва Павликени, Сухиндол, Свищов и Севлиево

Ставаме единствената област с два самостоятелни водоема, които ще доставят вода по гравитачен път

 

ЯЗОВИР „АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ“ ДА ПРОМЕНИ СТАТУТА СИ В ТАКЪВ ЗА ПИТЕЙНО-БИТОВИ НУЖДИ, ПОИСКА ОФИЦИАЛНО УПРАВИТЕЛЯТ НА „ВиК ЙОВКОВЦИ“ ИНЖ. ДИМИТЪР ВЛАДОВ, съобщи самият той. Предложението той е входирал до Регионалната асоциация по ВиК. Водоемът е два пъти по-голям от основния питеен за областта – „Йовковци“. Към него трябва да бъде изградена пречиствателна станция, а водата ще стига по гравитачен път в четири общини – Свищов, Павликени, Сухиндол и Севлиево. „Може да се копира системата за пречистване и разположението й като при „Йовковци“. С двата язовира Великотърновска област ще е единствената в страната, която ще разполага с чиста, евтина вода, без да са нужни разходи за изпомпването й от два водоема”, коментира инж. Владов. Така ще бъде решен и огромният проблем с питейната вода на Свищов.

„Жителите и гостите на града де факто пият от Дунава без пречистване от подземни кладенци и страдат от това. Ако язовир „Александър Стамболийски“ стане питеен, този проблем ще се разреши“, категоричен е Владов и допълва, че от активността на кметовете по места също зависи регионът ни да получи такава важна инвестиция.

АКО ЯЗОВИР „АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ“, КОЙТО В МОМЕНТА Е СОБСТВЕНОСТ НА НЕК, ПРОМЕНИ СТАТУТА СИ, В НЕГО ЩЕ БЪДЕ ЗАБРАНЕН РИБОЛОВЪТ НА ДОСТА МЕСТА. На него действат и три водноелектрически централи. Де факто въдичарите ще могат да се установяват само извън санитарно-охранителната зона с категоризация „Любителски риболов“. Къмпингуването също ще се ограничи. Общата дължина на язовира от началото му при село Кормянско до изградената язовирна стена до с. Горско Косово е 18 км.

При построяването му са прихванати водите на реките Росица и Видима. Изграден е на мястото на някогашното село Бара, чиито жители са преселени. Днес при спадане водите на язовира могат да се видят на дъното му следи от някогашните постройки, както и стърчащият кръст на църквата. Язовирната стена е строена по германски проект отпреди Втората световна война. Строежът започва през 1940 г. и завършва в края на 1954 г.

Съществуват сериозни твърдения, че това е единствената по мащаба си зидана стена в България. Стената е от каменно-зидан тип със стоманобетонен екран откъм водната страна с височина от основата 66 метра, дължината по короната й е 300 м.

По време на строителството при трудови злополуки загиват 103 души.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Поискаха яз. „Ал. Стамболийски“ да стане питеен, за да захранва Павликени, Сухиндол, Свищов и Севлиево

 • 23.01.2020 в 16:06
  Permalink

  На маса и приказки е добре НО на практика как ще стане? За другите общини да ,но за Севлиево? И сега в Севлиево водата е на гравитационен принцип, Но пак плащаме скъпа вода

  Отговор
 • 24.01.2020 в 8:23
  Permalink

  Няма как в Севлиево да стигне водата по гравитачен път от яз. А. Стамболийски.Тоеа твърдение е носена. Да не говорим колко е замърсен от Севлиевски отпадни води.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *