Общество

Експерти изненадани от чистотата на „Йовковци“ – даже седем метра под повърхността водата е прозрачна

Разкриха как функционира основният водоизточник на Великотърновска област

ЕЖЕДНЕВНО СЕ ИЗВЪРШВА МОНИТОРИНГ ЗА ЧИСТОТАТА НА ВОДАТА В ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“, а един от последните анализи на независима лаборатория установил минимално количество утайка. Експертите трябвало да вземат втора проба, тъй като при първата в използвания специализиран съд не останала наслойка по дъното. Това сподели началникът на хидротехническото съоръжение инж. Ангел Стоянов. Той изпълнява тази длъжност от седем години, но отпреди общо 12 години се посветил на водоема. Обяснява, че с екипа му следят за състоянието на „Йовковци“, придържайки се към програма за технически контрол и надзор, завещана от създателите на водния обект.

Инж. Стоянов разказа, че строителството на язовира започва през март 1968 година, а заверяването стартира през 1977 година. Първото пробно пускане на вода към Велико Търново е осъществено на 25 април 1979 година, а официалното водозахранване датира от 1981 година с акт на Държавната приемателна комисия. Обемът на язовира е 92 млн. литра, а стената му е каменно-насипна, с вертикално глинено ядро. Висока е 66 метра, а водовземната кула в него надхвърля 60 метра.

„ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“ ИМА ДВЕ ОБЛЕКЧИТЕЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ – ПРЕЛИВНИКА И ОСНОВНИТЕ ИЗПУСКАТЕЛИ, КОИТО СЛУЖАТ ЗА ПРИНУДИТЕЛНО ИЗТОЧВАНЕ. Екип от 10 души следим за вертикални и хоризонтални деформации на водоема, за филтрациите в контролно-инжекционната галерия и провеждането на лабораторни проби на водата. Петима оператори отговарят за водоподаването към домакинствата“, уточни началникът на хидротехническото съоръжение.

Той увери, че на територията на язовира няма свлачищни процеси и замърсители, а обстановката е спокойна. Ежедневно се предават данни за водоема в Министерството на регионалното развитие в екологичното министерство.

„В момента „Йовковци“ е пълен на 83%. През цялата си 40-годишна история е преливал много пъти, затова е конструиран преливникът. По този начин се изчиства от плаващи предмети, които не е задължително да са боклуци, а например планктони, плаващи дървета, листа и т.н. Очакваме това да се случи и тази пролет“, допълни инж. Стоянов, като увери, че няма опасност за близките населени места.

Началникът на хидротехническото съоръжение бе категоричен, че жителите на областта и хиляди водозахранвани домакинства от Дряново пият една от най-чистите води в България.

„ВОДОЕМЪТ Е РАЗРЕШЕН ЗА РИБОЛОВ, КОЕТО НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА Е ТАКА ПРЕДВИД ФАКТА, ЧЕ ТОЙ Е ЗА ПИТЕЙНО-БИТОВО ВОДОСНАБДЯВАНЕ. Това е един от болните въпроси. Напоследък обаче се наблюдава повишена култура на въдичарите, защото, когато се вдигне нивото на водата и тя обере всички отпадъци от брега към язовирната стена, вече не се наблюдават боклуци“, коментира той.

Чистотата се поддържа и чрез рибата. Сред водните обитатели на „Йовковци“ са белият и пъстър толстолоб и белият амур, които са тревопасни, хранят се с планктон, прецеждат го през хрилете си и в симбиоза с останалите риби спомагат за пречистването на водата. Затова и ръководството на дружеството редовно се грижи за зарибяването на водоема. Наскоро са пуснати огромно количество толстолоб и амур, а преди години – шаран и толстолоб.

Преди да достигне до хората, водата преминава през пречиствателната станция на дружеството. Използва се двустъпално пречистване и рядко се налага добавяне на реагенти.

„Водата идва по бетонов канал. В първото съоръжение се опреснява в аератор, а след това навлиза хоризонтален утаител. После минава бавно през две секции по шест коридора, а след това излиза във филтърния корпус, където става доизбистряне с пясъчен филтър. Накрая е дезинфекцията с хлор газ, за да пристигне чиста до домакинствата“, обясни инж. Светлана Христова.

Целият цикъл на пречистване отнема около три часа, а на ден през станцията преминават около 50 000 куб. вода.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки авторката

 

One thought on “Експерти изненадани от чистотата на „Йовковци“ – даже седем метра под повърхността водата е прозрачна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *