Водещи новиниЗдраве

Грипът настъпва с пълна сила

Във Великотърновска област върлува и варицела

 

ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ПОВИШАВА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ ГРИП И ОСТРИ РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В ОБЛАСТТА. За периода 13 – 19 януари вирусите на дихателната система са обхванали 105,83 души на 10 000 души население. За страната стойността възлиза на 132,67 на 10 000 души. Само преди седмица обаче нивото за областта изпреварваше националното и бе 104,38 срещу 104,06 инфектирани. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

Във ведомството непрекъснато пристига информация за броя на заболелите, която се обработва по съвсем нова методика спрямо предходни години. Ангажирани са общопрактикуващи лекари, всички болници в областта, служители в общинските администрации, които следят за броя отсъстващи малчугани от детски градини и училища, и отделни домакинства. Целта е здравните власти да могат своевременно да вземат мерки, ако епизоотичната обстановка се усложни. За момента няма данни за предстоящо обявяване на грипна епидемия и ваканция в региона.

СИМПТОМИТЕ НА ГРИПА СА ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА, БОЛКИ В СТАВИТЕ, КАШЛИЦА, ГЛАВОБОЛИЕ. Силната обща отпадналост е първият признак на вируса, който се развива изключително бързо. Медиците са категорични, че болните не бива да предприемат самолечение, особено чрез прием на антибиотици. Инфектираните задължително трябва да преустановят работа, за да не заразяват колегите си, а за здравите е препоръчително през следващите няколко седмици да избягват масови събирания. Най-уязвими за болестта са малките деца, хора с хронични заболявания и представителите на третата възраст. При тях закъснялото лечение и пониженият имунитет могат да доведат до вторични усложнения, някои от които животозастрашаващи.

Като превенция срещу грипа остава носенето на медицинска маска и редовното миене на ръцете.

МЕЖДУВРЕМЕННО В РЕГИОНА ПРОДЪЛЖАВА ДА ВЪРЛУВА ВАРИЦЕЛА. Лещенката е поразила 35 души през периода 13 – 19 януари, като най-много са тези в Горна Оряховица – 21. В Стражица и Павликени болните са по шестима, а в Велико Търново и Лясковец – по един.

Петима жителите на старата столица пък са прихвали скарлатина. Инфекциозното заболяване е заразило и лясковчанин.

Регистрирани са и два случая на туберкулоза – единият е в железничарския град, а другият – в Полски Тръмбеш.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Грипът настъпва с пълна сила

  • Поредна невярна информация. Само в нашата група от детската градина има 6 заболели деца от скарлатина!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *