303 четения

Обвиниха бившия разузнавач N 1 у нас в теч на класифицирана информация

Драгомир Димитров бе един от най-успешните директори на полицията в областта

 

БИВШИЯТ ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ „РАЗУЗНАВАНЕ“ И НАСТОЯЩ ГЕНЕРАЛЕН КОНСУЛ НА БЪЛГАРИЯ В МЮНХЕН ДРАГОМИР ДИМИТРОВ Е ОБВИНЕН ЗА ТЕЧ НА КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ. Той е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева, става ясно от съобщение на страница на Военно-окръжната прокуратурата в София. Обвинението е за периода 14 юли – 9 август 2016 година, а повдигнатото обвинение на Димитров е за престъпление по служба. За него от прокуратурата лаконично обясняват, че през посочения 26-дневен период той е нарушил служебните си задължения, като не е организирал и не е контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в Агенцията.

От това, от една страна, се е облагодетелствало неназовано дружество с 91 500 евро, а от друга, е бил осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

ДРАГОМИР ДИМИТРОВ Е ВТОРИЯТ ШЕФ НА РАЗУЗНАВАНЕТО, КОЙТО СТАВА КЛИЕНТ НА ПРОКУРАТУРАТА. С няколко дела и ефективни присъди, които обаче не са влезли в сила, е предшественикът на Драганов – Кирчо Киров. Киров твърди, че именно по сигнал на Димитров е станал обвиняем, а после и подсъдим за присвояването на пет милиона лева. Драгомир Димитров ръководеше Националната разузнавателна служба, а после и новосъздадената Държавна агенция „Разузнаване“ от 2012 – 2018 г. Две години преди края на мандата си подаде оставка и замина на дипломатическа работа в Мюнхен. Българското Външно министерство съобщи, че е уведомено от прокуратурата на Република България, че предстои повдигане на обвинение спрямо служител от дипломатическата служба. „Самият служител оказва съдействие на органите на държавното обвинение. Към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба“, се добавя в съобщението на МВнР.

Драгомир Димитров бе назначен за директор на разузнавателната служба през 2012 г. с указ на президента Росен Плевнелиев по предложение на първия кабинет на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов. Преди това от 2007 до 2011 г. той е офицер за връзка на разузнаването в Берлин, а от 2011 до 2012 г. е началник в отдел „Асиметрични заплахи“. Той постъпва на работа в Националната разузнавателна служба (НРС) през 1997 г. и до 2004 г. работи в регионалното бюро във Велико Търново, като от 2002 до 2004 г. е начело на местното звено.

Драгомир Димитров бе един от най-успешните директори на полицията в областта през 2002 – 2004 г., която тогава се казваше РДВР. Бе предложен за поста от тогавашния главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов. По време на неговото управление на дирекцията бяха заловени няколко банди от региона, а той се славеше с прозрачност и чести пресконференции. Драгомир Димитров е роден на 29 май 1959 г. в павликенското село Недан. През 1978 г. завършва Смесената политехническа гимназия в Ловеч и немска филология във Великотърновския университет. По време на предизборната кампания през миналата година дипломатът публикува във в. „Борба“ своята подкрепа за сестра си Ваня Антонова, която бе кандидат за кмет на Павликени.

2 коментара за “Обвиниха бившия разузнавач N 1 у нас в теч на класифицирана информация

 • 23.01.2020 в 10:04
  Permalink

  И пак по- добре от Сегашния директор ,който е събрал лапачи

  Отговор
 • 24.01.2020 в 10:14
  Permalink

  Колко било лесно да се омаскари отличен професионалист и добър човек! Как точно се разбра, че 26 дни от всичките останали, Драгомир Димитров е пропуснал да изпълни своите служебни задължения и от това се е възползвал някой. Някой там вътре, който добре познава процедурите на системата, го е наблюдавал много внимателно с единствена цел да защити висшите държавни интереси. И без никаква друга умисъл! Драгомир Димитров със сигурност има убедителни аргументи, относно тези 26 дни, организационните си умения и действията си за опазване на класифицираната информация. Кога, обаче ще научим какво се случва с влязлите в сила ефективни присъди на Кирчо Киров и дали въобще ще чуем нещо за тях? Боже, каква умствена енергия кипи по различните нива на общесвения ни живот!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *