Шест от филмите на фестивала „Менар“ идват във Велико Търново

ШЕСТ ОТ ЗАГЛАВИЯТА В ТАЗГОДИШНИЯ SOFIA MENAR FILM FESTIVAL ЩЕ БЪДАТ ПРОЖЕКТИРАНИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Програмата представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Тази година фестивалът е съсредоточен върху копродукции между скандинавски страни и държави от Близкия изток.

Във Велико Търново фестивалът стартира тази вечер с иранската продукция „Пастаряни” на режисьора Сохейл Мовафах. Прожекцията е в 19:30 часа в „ТАМ“. Цената на билета е 4 лв. В клуб „ТАМ“ ще бъдат показани и всички останали филми. През февруари любителите на европейското кино могат да гледат британската лента „Под конвой из света“, през март – филма от Казахстан „Затвор за душата“. През април заглавията във фестивала са две – „Безгрижие“, филм на Иран, и египетската лента „Гастрольорът“. През май в „ТАМ“ ще бъде прожектирана копродукцията на Перу – Аржентина – Мексико – Чили – САЩ „Морски номади“.

Абревиатурата MENAR идва от наименованието, с което страните от този регион се определят като едно цяло – Middle East and North Africa Region. Менáр на арабски означава фар, светлинна кула, пътеводна светлина. Производна е на думата нур, която на арабски означава светлина. В български език е влязла от османотурски под формата на думата минаре или кула, която осветява пътя, обяснява Галин Попов, един от управителите на „ТАМ“. За да стане Велико Търново част от фестивала, той е работил заедно с организаторите на фестивала Здравко Григоров и Ангел Хаджийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *