2970 четения

В горнооряховската болница ще мерят костна плътност на преференциални цени

През февруари и март всеки, който желае да изследва костната си плътност в Горна Оряховица, може да се възползва от отстъпка в изследването в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Прегледът се прави с помощта на модерния компютърен томограф, с който лечебното заведение се сдоби миналата година и е сред най-значимите придобивки на болницата. Апаратът разполага със специално вграден софтуер, който дава много по-прецизни резултати, а облъчването е в минимални дози. За изследването пациентите ще заплащат по 40 лв.

Изследването на костната плътност със скенер не е широко застъпено в българските здравни заведения и не се покрива от Здравната каса. Горнооряховската болница е от малкото болници в Северна България, в които се прилага този метод. Чрез него се диагностицира социално значимото заболяване остеопороза, често наричано от лекарите „тихия убиец на здравето“. То представлява метаболитно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури. Проявява се с болки в гърба, счупвания на прешлени, кости на предмишницата и други области в тялото, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.

„Основно диагнозата на заболяването се гради на количествена оценка на костната минерална плътност, като в лабораторни условия това се доказва чрез различни рентгенологични и образни методи, като голям напредък в това има количествената компютърна томография – QCT на гръбнака. С нея се оценяват фрактурният риск, който е в основата на инвалидизиране на пациента, и повишеният риск от смъртност при залежаване“, обяснява ендокриноложката д-р Ренета Гонгалова.

Изследвания ще се провеждат след предварително записване на телефон 0878 746 356.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *