Водещи новиниОбщество

Барбекю, басейн и луксозна къща все още стоят на пътя на водата за 150 хил. души

Сградите трябваше да са съборени, от „ВиК Йовковци“ се съмняват, че басейнът се пълни нелегално

ДВЕ ГОДИНИ СЛЕД ШУМНО ОБЯВЕНИТЕ АКЦИИ ЗА ПРИНУДЕЛНО СЪБАРЯНЕ НА ОГРАДА, БАРБЕКЮ, БАСЕЙНИ И ЧАСТИ ОТ ЛУКСОЗНА КЪЩА В ПРИСОВО, мистериозно построена върху главния водопровод на региона, и информацията, че постройките са бутнати „доброволно“, всичко се оказа само… кьорфишек. „Нямам думи, сезирал съм прокуратурата и регионалното министерство. Не само че нищо не е премахнато, ами сме и заснели как от шахтата на водопровода има маркуч, с който се пълни басейнът, който трябваше да бъде махнат. Това е едно от най-големите закононарушения – сервитутът от водопровода е по 5 метра във всяка посока, плюс диаметърът на тръбата. Целта е при авария машините да влязат спокойно и екипите да работят. Тук те се оказват под частен дом, който незнайно как и защо е разрешено да бъде изграден. Публична тайна в Присово е защо бе пресушен и язовирът – комарите щели да пречат на собственика на имота, а някой услужливо е направил това да не се случва”, гневно коментира пред журналисти управителят на „ВиК Йовковци“ инж. Димитър Владов. В началото на 2018 г. голяма авария остави на сухо за няколко дни близо 150 хил. души от Велико Търново и околността, както и доста селища в съседната Габровска област, които също се захранват от яз. „Йовковци“. Шокът за потребителите и институциите обаче бе пълен, тъй като се оказа, че 1200-милиметровата тръба излиза изпод частен имот в Присово. От Община Велико Търново в лицето на зам.-кмета проф. Георги Камарашев свикаха пресконференция и обявиха, че досега не са знаели, че тръбата минава оттам. Установили го след аварията. Сформирана бе и комисия, която откри серия от нарушения при строителството на сградите в частния имот върху водопровода. Камарашев бе категоричен, че са дадени предписания за събаряне, които собственикът е изпълнил, и сам махнал построеното. „Ако аварията бе станала зад оградата, а не до нея, трябваше да вадим прокурорски заповеди и да влизаме с полиция. Има нарушения в строителството – те не са позволени и който каквото е правил, ще си бере плодовете. Комплексът е на Симеон Василев – собственик на печатница „Сира“, обобщи зам.-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев тогава. Той потвърди написаното от „Борба“, че собственикът на комплекса на няколко пъти е опитвал да узакони градежите си, но така и не се е намерило длъжностно лице, което да си сложи „главата в торбата“. Сагата уж трябваше да е приключила отдавна, но не би.

ЕКСПЕРТНА ПРОВЕРКА НА МЯСТО ПОКАЗВА, ЧЕ ЧАСТИЧНО Е СЪБОРЕНА САМО ЧАСТ ОТ ОГРАДАТА, ДОКАТО ВСИЧКО ОСТАНАЛО СИ СТОИ. При подобно развитие за потребителите остава само надеждата да не стане авария на същото място, защото ремонтните групи и техника няма как да влязат в… частен имот, тъй като по конституция частната собственост е неприкосновена. В случай на пробив на амортизираната 40-годишна тръба от Община В. Търново и ВиК ще трябва да търсят съдействие от прокуратурата. „Разследванията се бавят и вървят мъчно, явно е какво се е случило и вместо да има добра воля за решаване на проблема, “някой” се опитва да го потули. Направили сме и снимки с дрон, за да покажем къде минава магистралният водопровод към Велико Търново, и от него се вижда и шахтата към него. Нищо не може да остане скрито“, обобщава Владов. Единственото, което остава, е компетентните разследващи органи, както и от Община В. Търново, да спазят закона и да не допускат да ги водят за носа. По случая вече ескалира обществено недоволство. Коментира се, че бивш народен представител и доста силен доскоро човек в управляващата партия е бил ангажиран да се „неглижира“ въпросът. Политикът обаче вече не е на власт и уж няма пречка да се спази законът и нарушителите да си понесат отговорността, но…

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “Барбекю, басейн и луксозна къща все още стоят на пътя на водата за 150 хил. души

  • Има много такива гадини на територията на общината и областа, които са оградили важни инфраструктурни обекти и пречат на обществените интереси. В с. Ветренци един бандит е заградил брега на Янтра. По десния бряг на реката не може да се премине.

    Отговор
  • “тъй като по конституция частната собственост е неприкосновена”
    и затова снимаме с дрон
    Читателю, дано поне имаш способността да съпоставиш.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *