697 четения

90% от рака е лечим, ако се диагностицира в ранен стадий

Профилактичен преглед в горнооряховската болница даде шанс за живот на десетки пациенти с ракови образувания

 

ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА В ЕНДОСКОПСКИЯ КАБИНЕТ В ПЪРВО ВЪТРЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ в Горна Оряховица са извършени над 1000 процедури. Консултирани са пациенти от железничарския град, Велико Търново, Лясковец, Елена, Стражица и Златарица.

В рамките на интервенциите са засечени повече от 50 злокачествени образувания, като някои от тях са диагностицирани в ранен етап, позволяващ качественото им повлияване и даващ шанс за пълно оздравяване.

„През кабинета са преминали хора с различни диагнози – гастрити, диафрагмални хернии, езофагитни промени, язви на стомаха и дванадесетопръстника, дивертикули на дебелото черво, хронични и уцерозни колити“, обясни гастроентерологът д-р Илко Костурков.

Младият специалист препоръчва всички пациенти с новооткрит анемичен синдром, продължителни коремни болки, кървене, нарушен ритъм на дефекация веднага да се насочват към гастроентеролог за уточняване на проблема.

ПОВЕЧЕ ОТ 2500 БЪЛГАРСКИ МЪЖЕ И ЖЕНИ СЕ РАЗБОЛЯВАТ ЕЖЕГОДНО ОТ РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО.

„Правилната профилактика може да помогне на една част от хората да не се срещнат изобщо с рака чрез излекуване на предраковите заболявания, а на друга част болестта да се открие и да се лекува в ранен стадий, когато при 90 на 100 от пациентите е лечима“, е категоричен д-р Костурков.

Като профилактична мярка може да се извърши тест за окултно кървене, а друг ефективен метод за инвазивна превенция е видеоколоноскопия на цялото дебело черво. Тя може да бъде проведена с венозна анестезия, като по време на изследването съществува опция за вземане на биопсии или безкръвни микрооперации.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *