Дарителска кампания набира фонд за литературен музей

КАМПАНИЯ ЗА НАБИРАНЕ НА ВЕЩИ, ПРЕДМЕТИ, СНИМКИ, ДОКУМЕНТИ, ГРАМОТИ, ОТЛИЧИЯ, ПРИНАДЛЕЖАЛИ НА ПОПУЛЯРНИ ПОЕТИ И ПИСАТЕЛИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, започва читалище „Надежда 1869“ във Велико Търново. Идеята е в община Велико Търново да бъде създаден литературен форум и обществена колекция, посветени на българските поети и писатели, чийто творчески живот е свързан с града. По този начин ще се популяризира значимостта на литературата в града, който вече е историческа и духовна столица, ще се активизира още едно културно пространство от творци на перото и ще се положи началото на фонд за тях, който да прерасне в музей. Възраждайки традицията за литературен форум, наред с имената на известни автори, ще се поощри участието и на млади хора с литературна дарба, коментира председателят на читалище „Надежда“ арх. Донка Колева.

Официално кампанията ще бъде обявена на 31 януари, когато във Велико Търново ще се проведе национален форум, посветен на 80-годишнината от рождението на Радко Радков.

„Екипът на читалище „Надежда“ поде тази инициатива, защото именно тук, в нашия театрален салон, през 1969 г. за първи път е била поставена драмата на Радко Радков „Балдуин Фландърски“. Освен това една от дейностите на читалището е събирателската, във Велико Търново няма литературен музей, а това би било интересна институция, когато съумеем да я създадем“, обяснява арх. Донка Колева. И допълва, че във фонда на читалището вече има постъпили няколко дарения, сред които грамотата за наградата „Солензара“ на великотърновския поет Николай Колев. Издателят Любен Босилков е подарил луксозно издание, посветено на търновски автори. Дъщерята на Радко Радков Мария Радкова е готова да остави във фонда на читалището пелерината и венеца на своя баща.

В читалище „Надежда“ ще се приемат всички дарения, докато не станат достатъчно за създаването на музей. Всеки дарител ще получава грамота за направеното дарение.

На 31 януари, когато се навършват 80 години от рождението на гениалния великотърновски поет Радко Радков, в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ ще бъде проведен национален форум „Литературно Търново” на тема „И словото е истинският свят”. Малко преди това пред факултета „Изобразителни изкуства” ще бъде открита изложба на същата тема.

Матей Шопкин, проф. Иван Харалампиев, проф. Николай Даскалов, Мария Радкова, Марин Кадиев – председател на независимите български писатели, г-н Герджиков и много други писатели, поети, негови приятели и ценители на творчеството му са потвърдили участието си във форума. Тогава ще прозвучат и изпълнения на негови стихове. Богатото му творчество включва многобройни поеми, повече от 20 исторически драми в стихове, поставяни в страната и в чужбина. Ненадминат майстор на класическата сонетна форма.

Честването е част от културния календар на Община Велико Търново и се провежда под патронажа на кмета инж. Даниел Панов. Основните организатори на събитието са читалището, Община Велико Търново и Инициативен комитет „Р. Радков” в партньорство с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, РНБ „П. Р. Славейков”, Къща музей „Ем. Станев” и МДТ „К. Кисимов”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 коментара за “Дарителска кампания набира фонд за литературен музей

 • 24.01.2020 в 12:29
  Permalink

  Това е много хубаво, но без старинните къщи Велико Търново няма да впечатли много туристите. Предлагам да се направи акция “ Осинови къща за възстановяване.“ Нека заедно и с голяма отговорност да се направи необходимото, да не се изгуби нито една от тях. Можеби глобите не стреснаха никой, за това продължават да се събарят безценни къщи. Общината трябва да бъде твърда към собствениците.

  Отговор
 • 25.01.2020 в 9:44
  Permalink

  Наградата „Солензара“ на Николай Колев- поета е предоставена от Ружа Братанова.
  Ще чакам грамотата си за дарител.
  Книгата, издадена от Любен Босилков е дарена не от издателят, а от сестрата на Николай Колев- поета, Лиляна Ангелова. На нея също се полага грамота за дарител.
  Основен двигател на това мероприятие е инж. Тихомир Манев, син на Мария Манева, дългогодишен зав. отдел „Култура“ към Общината, общественичка.
  Не е сефте в. „Борба“ да е некоректен в информацията си, даже е утвърдена практика.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *