Гардове на „Йовковци”, вместо да го пазят, опънали 2 км мрежи

Фрапантните бракониерски набези на язовира намаляват

 

ДВАМА ВЪОРЪЖЕНИ ОХРАНИТЕЛИ СА АНГАЖИРАНИ В ОПАЗВАНЕТО НА ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“ ОТ НАБЕЗИТЕ НА БРАКОНИЕРИ. Безценна помощ обаче им оказват доброволци от Централната рибоопазваща организация, които отделят от свободното си време, за да бдят над водоема. Често прекарват тук часове, равняващи се на цяло дежурство на охранителите. Те са представители на различни професии, обединени от любителския риболов и екологията.

Въпреки това нарушители има, но от известно време се наблюдава намаление на техния брой. Бум имало преди две години, когато бил регистриран и най-фрапантният случай. Именно двама от гардовете на хидротехническото съоръжение, вместо да го пазят, опънали във водите над 2 км мрежи. Недобросъвестните охранители били спипани с улов от 250 кг риба. Сред хванатите водни екземпляри били шарани с тегло 25 кг, каракуда и бяла риба. За щастие, рибите били живи и върнати обратно във водоема. Охранителите пък моментално били уволнени.

Последният сериозен случай на бракониери бил през есента на 2019 г. Тогава са конфискувани 1800 метра мрежи. На нарушителите обаче им се разминало, както обикновено се случва и с останалите злосторници, тъй като тези деяния се доказват изключително трудно. Обикновено заподозрените лица се оправдават, че къмпингуват в района и нямат нищо общо с намерените мрежи. Заради липсата на доказателства полицията няма друг избор, освен да пусне след разпит извършителите. А те, мотивирани от чувство за безнаказаност, рано или късно пак се връщат да бракониерстват.

„5700 ДКА Е ПЛОЩТА НА ЯЗОВИРА И ЗАРАДИ ТОВА ОХРАНАТА МУ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ТРУДНО. Ангажирана е външна фирма, избрана с обществена поръчка, и на смяна има по двама въоръжени гардове, които упражняват контрол, обхождайки с една лодка. Няма как да бъдат едновременно на няколко места в язовира. Бракониерите следят с бинокли от сушата и се активират, когато приключи обиколката на охранителите“, разказа инж. Ангел Стоянов, началник на язовира.

Той допълни, че обикновено злосторниците хвърлят мрежи през тъмната част на денонощието. Установените приспособления за риболов биват изгаряни след съставен протокол. Ако уловената риба е мъртва, се предава на социално заведение в община Елена.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *