5873 четения

Пенчо Чанев станал кмет на Златарица с много приятели, накрая излязъл с враговете

След три успешни мандата 49-годишният юрист стана клиент на прокуратурата с помощта на ДАНС

 

БИВШИЯТ КМЕТ НА ЗЛАТАРИЦА ПЕНЧО ЧАНЕВ ОЩЕ НЕ ЗНАЕ С КАКВО ЩЕ СЕ ЗАХВАНЕ, СЛЕД КАТО НЕ ПОЛУЧИ НОВ МАНДАТ. 49-годишният юрист засега си почива и чака решението на прокуратурата в Елена по обвинение, че принуждавал бивши служителки от Общината да напуснат. Разследването е направено с помощта на ДАНС. Заради обвинението му е взето ловното оръжие, но той понякога ходи на гости при колегите си от ловната дружинка, за да задоволява една от най-големите си страсти. Не се оплаква и не хленчи за съдбата си, която решава той да слезе от сцената на управление. Доволен е, защото след 12 години кметуване най-сетне има време за синовете си Христо, който е четвъртокласник и отдаден на латинотанците, както и за големия – Васил, който е в 7 клас. Наслаждава се и на моментите с чаровната си съпруга Бистра, която е химик.

ПЕНЧО И БИСТРА СЕ ЗАПОЗНАЛИ В БУРГАС, КЪДЕТО ТОЙ ЗАВЪРШИЛ ПРАВО, А ТЯ УЧИЛА В ХИМИКО-ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ИНСТИТУТ. Габровката и златарчанинът решили да живеят във В. Търново. Сега имат уютен дом и друго жилище от 40 кв. м, което дават на туристи. Гордеят се, че са едни от малкото легални в този бизнес, защото през миналата година са декларирали и платили данъци за 275 нощувки. Пенчо Чанев уточнява, че и двете търновски жилища са, отпреди да стане кмет на родния си град Златарица, където, естествено, има наследствени имоти от роднини и близки.

„В кметуването човек влиза с приятели, в края излиза с много повече врагове. За тези 12 г. на този пост разбрах, че намираш нови приятелства, а с други се разделяш. Враговете обаче са само с натрупване и стават много, философски разсъждава той. „Интересното е, че хората, които през годините на кметуването ми най-много съм глобявал, критикувал и съм им казвал грешките в очите, даже и да е било болезнено за тях, ме уважават най-много. Че ще стане един така, ми каза баща ми, който има 47 години трудов стаж, но аз тогава не му вярвах”, разсъждава Пенчо Чанев. Категоричен е, че единственото нещо, на което не е успял да се научи по време на мандатите си, е… да не вярва на хората. Имал е прекалено доверие на всички, защото е искал да бъде добър управник и приятел.

 

ЗАВАРИЛ ОБЩИНАТА С НАД 600 000 ЛВ. ДЪЛГОВЕ, СЕГА Е ОСТАВИЛ ГОТОВИ ПРОЕКТИ И НА ПЕЧАЛБА

 

ПЕНЧО ЧАНЕВ ЗА МАЛКО НЕ СТАНА КМЕТ НА ЗЛАТАРИЦА ЗА РЕКОРДНИЯ ЧЕТВЪРТИ МАНДАТ. За загубата със сигурност му повлияло обвинението на прокуратурата, което дойде няколко месеца преди кампанията. Като се върне назад в спомените си, Чанев си припомня как е заварил Общината с над 600 000 лева дългове, а я е оставил с 400 000 лв. в хазната. Негова заслуга са безплатните ясли и градини и безплатното хранене в социалната сфера, което се прави на общ кетъринг. Гордее се с Центъра за настаняване на деца, лишени от родителски грижи, което е станало въпреки съпротивата в Общинския съвет. Горд е, че оставя готови проекти за всички улици в общината, включително за пречиствателна станция, нова канализация на града и нов площад. Смята, че е заварил неработеща администрация, с която обаче сега всеки кмет може да се гордее, въпреки че доста специалисти на ключови позиции са напуснали поради различни причини.

„Всъщност аз малко случайно се хванах на кметското хоро. Бях регионален координатор на ВМРО в Бургас и отговарях и за Сливен и Ямбол. Тогава покрай тази работа и симпатиите ми към тази организация и като си дойдохме със съпругата ми във В. Търново, ми предложиха да опитам да стана кмет на Златарица. Е, първо станах общински съветник. Бях юрисконсулт на търновската болница и на Общината в Златарица по молба на тогавашния кмет Петьо Русев, бях и юрисконсулт на днешната РЗИ. През 2003 г. опитах пак в кметската надпревара, но не ми стигнаха гласове за балотаж. После през 2007 г. вече седнах на трънливия стол”, спомня си Пенчо Чанев и подчертава, че само веднъж е бил от коалиция, но винаги е бил верен на ВМРО.

СЕГА ПЕНЧО ЧАНЕВ Е ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК И ПОЛУЧАВА 280 ЛВ. Тъй като вече има доста време, като родител участва в организиране на състезанията по латинотанци на малкия си син в търновски клуб, но се оказва, че клубът не е включен в спортния календар на Общината. Другото, което с удоволствие прави за семейството си, е да готви. Имал е и една мечта – за трето дете, което да е момиче, и дори са били одобрени за осиновяване, но Бистра не дала съгласие. Пенчо Чанев има брат и сестра и заради това е искал двете им дълго чакани момчета също да си имат и сестричка. Докато си говорим с бившия градоначалник, му съобщават по телефона, че е глобен за превишена скорост край Плевен с около 400 лева, но всъщност тази кола той е продал от доста време. Вместо да бъде наказан реалният нарушител и собственик, сега Пенчо Чанев ще трябва да жали въпросната глоба пред съда отново, защото МВР обжалва съдебната отмяна. Той обяснява, че е пратил известие до съда, че не е собственик на автомобила, и въпросът е бил решен, но се чуди на полицията, която ще му създава ядове. Сега кара кола на лизинг, втора употреба – „Рено Талисман”, но заради явен гаф на МВР ще се разправя за проблем със старата си кола.

За никого не е тайна, че по имотна декларация Пенчо Чанев има доста земи, но той се шегува, че те са маломерни и няма как да ги ползва с възможностите на средното си образование като механизатор на селскостопанска техника. „Тези ниви са около стотина декара и са мои и на жена ми. Те са на различни места и малки парцели. Така че с тях не мога да стана богат, но никога не съм се оплаквал. Защото кметската заплата е добра, ползваш безплатен превоз и телефон, но от тази работа не се забогатява и това е известно на всички”, споделя още бившият кмет на Златарица на изпроводяк.

Нели СУКОВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *