Образование

Преподаватели и студенти от Катедрата по журналистика проучват състоянието на българските медии

„МЕДИЙНАТА СИСТЕМА И ЖУРНАЛИСТИЧЕСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ (ИЗСЛЕДВАНЕ В СВЕТЛИНАТА НА ТРИТЕ МОДЕЛА ЗА ОТНОШЕНИЯТА МЕДИИ – ПОЛИТИКА НА ХАЛИН И МАНЧИНИ)“ се нарича проектът, по който студенти и преподаватели от Катедрата по журналистика и връзки с обществеността работят. Финансирането е от фонд „Научни изследвания“.

Ръководител е доц. д-р Иво Инджов от катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ на Филологическия факултет. В екипа влизат проф. д-р Илиана Павлова, ръководител на същата катедра, д-р Бисера Занкова, която работи в сферата на медийното право и новите медии, младият учен Ивайло Саправлийски, както и студентите по журналистика от ВТУ Диляна Тончева, Мила Караиванова и Виктория Памукова.

Основната цел е българският медиен модел и журналистическата култура като негов фундамент да бъдат поставени на географската карта на сравнителните изследвания на световните медийни системи.

Проектът ще търси и отговори на въпроса за сегашното състояние на българските медии (111-о място в класацията за свобода на медиите на „Репортери без граници“). Какви са корените и проявленията на медийните зависимости? Какви трябва да бъдат медиите? Каква журналистика искат българите? Екипът си поставя за задача да формулира препоръки за конкретни медийни политики, журналистическо обучение и медийна грамотност. Предвидено е сътрудничество с утвърдени чуждестранни учени.

От февруари към катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ във Филологическия факултет на ВТУ ще започне да функционира и кръжок „Българският медиен модел“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *