С жълти жилетки ще работят по заведенията, 150 собственици и техни служители отиват на национален протест в София

ОТ ДНЕС РАБОТЕЩИТЕ В МНОЖЕСТВО ЗАВЕДЕНИЯ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ИЗЛИЗАТ НА РАБОТНИТЕ СИ МЕСТА С ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ В ЗНАК НА ПРОТЕСТ. 150 хотелиери и ресторантьори, както и техни служители, пък са заявили участие в стачката в София на гилдията. Тя е планирана за сряда в 12:00 часа пред сградата на парламента.

„Поръчали сме няколко автобуса и ще подкрепим колегите си. От днес ние и служителите ни ще бъдем облечени с жълти жилетки на работните си места. Сложили сме и плакати с исканията си пред заведенията“, информира шефът на Регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация във Велико Търново Петър Стефанов. В началото на седмицата най-старата туристическа браншова организация и нейни членове от цялата страна се събраха на среща в старата столица, за да формират исканията си и да решат какви ще бъдат протестните им действия. Хотелиерите и ресторантьорите започват работа с жълти жилетки в знак на протест и с настояване към правителството и парламента за законодателни промени, които да изсветлят бранша. Настоява се и за въвеждане на 5% ДДС за лекарствата, основните хранителни стоки и туризма. На национална среща на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново беше приета протестна декларация с пакет от мерки за борба със сивия сектор. От бранша настояват държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма. „Искаме отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна и репресивна мярка. Искаме категоризация на всички обекти, които работят като топла точка и като кафе машини. Искаме въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти. Намаляване на ДДС ставката на 5%, както е в съседна Румъния“, коментира Стефанов. Исканията са внесени до седмица до ресорните министерства и парламента. Ако не се стигне до започване на преговори, ще последват ефективни протести, предупредиха от бранша.

С. НАЙДЕНОВ

One thought on “С жълти жилетки ще работят по заведенията, 150 собственици и техни служители отиват на национален протест в София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.