2535 четения

Улица, започната и недовършена преди 30 г., вече е с асфалт

Четири отсечки във великотърновския квартал „Картала“ скоро също ще са с нови настилки

 

ВЕЧЕ Е ПОЛОЖЕН ПЪРВИЯТ АСФАЛТОВ СЛОЙ ПО НОВАТА ЧАСТ НА УЛИЦА „СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ“ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „КАРТАЛА“. Това е отсечката, която е правена най-дълго в старата столица. Започната е преди повече от 30 години, но парите за завършването й все не достигали, а четирима кметове така и не са успели да ги осигурят. През 2019 г. държавата отпусна близо 2 млн. лв. за няколко трасета във Велико Търново, включително и това. Преди да бъде положен асфалтът на „Стоян Михайловски“, която се явява една от обходните и осигуряващи бърза връзка в най-динамично развиващия се квартал, е направено отводняване. Отсечката в североизточната част на жилищния район е една от петте нови, които са обект на изграждане и които ще подобрят инфраструктурата и организацията на движение. Предстоят същите дейности по улиците „Васил Априлов“, „Александър Бурмов“, „Камен Зидаров“ и „Петко Ю. Тодоров“. Ще бъдат оформени джобове за паркиране и за поставяне на съдове за смет, ще бъде монтирано и осветление. Екипи на пътностроителната компания „Пътни строежи ВТ“ в момента работят по продължението на ул. „Стоян Михайловски“ и връзката й с ул. „Ангел Каралийчев“. Панорамното трасе де факто представлява обходния път на кв. „Картала“ и ще осигурява бърз достъп на живущите от района на парк „Борова гора“ и входа на големия жилищен район към периферията му.

Също до края на лятото ще бъде направен и другият пряк панорамен път, но той ще отвежда към южния квартал „Зона В“ и ще осигурява връзка с множеството нови комплекси, с които старата столица нарасна откъм някогашната вилна зона.

РЕМОНТИ КИПЯТ НА ЕДНА ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ ОТСЕЧКИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – УЛ. „ДРАГАН ЦОНЧЕВ“. С разрастването на града през последните години по цялото й протежение са построени множество нови сгради, в които живеят повече от 2000 души. Предвидени са нова настилка, тротоари, джобове за съдове за смет, локални паркинги, осветление и отводнителна система. Панорамната улица минава и по билото на градската вилна зона, която по Общия устройствен план е предвидена като вариант за растеж на старата столица, а интересът вече е голям. Близо милион лева, които са налични, ще струва направата на новата панорамна улица, която обикаля квартал „Зона В“.

Със строителството на отсечката още един инфраструктурен проблем, съществуващ от десетилетия, ще бъде решен. В съседство на „Драган Цончев“ неотдавна бе пуснат и новият четирилентов път от възел „Качица“ до Старческия дом.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *