500 лв. глоба, ако отглеждаш прасе вкъщи в Свищов

СВИНЕВЪДИТЕ В СВИЩОВ НЯМАТ ПРАВО ДА ОТГЛЕЖДАТ ПРАСЕТА В СТОПАНСТВА ОТ ТИПА „ЗАДЕН ДВОР”. Забраната ще важи през цялата 2020 година, а за стриктното й спазване ще следят инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново. Проверките ще са ежедневни, стана ясно по време на заседание на Общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации в Свищов. Ако бъдат установени животновъди, които нерегламентирано отглеждат свине, ще бъдат глобявани с 500 лв.

Председателят на местния парламент и практикуващ ветеринарен лекар д-р Кристиян Кирилов и д-р Валери Иванов, главен инспектор в Областната дирекция по безопасност на храните, информираха, че на територията на крайдунавската община няма регистрирани нови огнища на заболяването африканска чума поради липсата на възприемчиви домашни животни. При дивите прасета не са констатирани положителни случаи на вируса за последния месец.

Припомняме, че миналото лято свинекомплексът в с. Българско Сливово бе обхванат от заразата. За ликвидиране на огнището бяха взети крути мерки. Умъртвени и загробени бяха над 17 000 прасета, а повече от седем дни продължи бедственото положение в общината.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “500 лв. глоба, ако отглеждаш прасе вкъщи в Свищов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *