4406 четения

Деца на опашка за книги, чакаха с часове за среща с любим автор

Блогърът Слави Панайотов се срещна с почитатели във Велико Търново

 

ЧАСОВЕ НАРЕД В НЕДЕЛЯ МАЛКИ И ПОРАСНАЛИ ПОЧИТАТЕЛИ НА БЛОГЪРА СЛАВИ ПАНАЙОТОВ ЧАКАХА НА ОПАШКА ПРЕД КНИЖАРНИЦА „ХЕРМЕС“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА СЕ СРЕЩНАТ С НЕГО, да вземат автограф и да си направят снимка за спомен. Слави Панайотов дойде в старата столица, за да представи втората си книга „Топ мистериите на света“.

„Тази книга пожъна повече успех от първата „Топ мистериите на България“. Аз си признавам, че не очаквах хората да я приемат така, защото я направих различна. Промених структурата, туширах малко мистериите и езотериката, които присъстваха доста осезаемо в мистериите на България. Реших, че втората книга ще я направя малко по-научна и по-научен ми е езикът“, казва Слави Панайотов. И допълва, че може би и той, и читателите му са пораснали с една година след излизането на „Топ мистериите на България“ и са били готови за този малко по-научен език.

„Имам си тефтери, в които записвам всичко, което ме интересува, въпросите, които ме вълнуват. Така правя от дете, когато много ме занимаваха пирамидите. Всъщност те и до днес са мистерията, на която така и не успях да намеря отговор“, усмихва се Слави, който едва миналата година успял да види за първи път на живо пирамидите. „Истината е, че на много въпроси не съм намерил отговорите. Съмнявам се, че някога ще разберем как точно са построени пирамидите, но сега да приемем, че са дело на човешки труд. Но и че тези човеци, които са ги строили някога, са ползвали чужди знания и технология“, допълва авторът.

Във втората си книга той разказа за Атлантида и Лемурия и се опитва да разбере къде е скрито тяхното знание, описва археологически находки, като ръкописите от Мъртво море и диска от Фестос, които продължават да предизвикват учените по цял свят. Търси отговор на въпроси защо загадъчни места като Мачу Пикчу, Стоунхендж, Гьобекли тепе и Баалбек разтърсват представите ни относно технологиите от миналото, какво се крие зад неразгаданите случаи на прохода Дятлов, Тунгуския феномен и изчезванията на кораби и самолети в Бермудския триъгълник. Както и за това какви са библейските тайни на Светия Граал, Кивота и противоречивата Плащаница от Торино, на която се смята, че е отпечатан ликът на Христос.

„Случва ми се понякога учени да реагират на мои видеа, в които разказвам за мистериите, въпросите, отговорите, които търся. Аз не се сърдя. Не съм археолог, нито историк, не се занимавам с наука. Ровя и чета много, за да стигна до някакъв отговор, затова просто моля хората, които не са съгласни с мен и имат научно обяснение на загадките, които ме занимават, да направят коментар под видеото. Така и аз ще науча нещо повече“, казва Слави Панайотов.

700 000 СА ВЕЧЕ НЕГОВИТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ В ИНТЕРНЕТ. ТРИМА ОТ ТЯХ ЩЕ ИМАТ КЪСМЕТА ДА ИЗКАРАТ ЕДИН ДЕН СЪС СВОЯ ИДОЛ и да проследят процеса, през който той минава, за да направи поредното си видео. „Тримата мои последователи ще бъдат определени с жребий на Фейсбук страницата и ще дойдат при мен. Поемам всички разходи по престоя им в моя офис, поемам и ангажимента да им покажа как се опитвам да разгадавам мистериите“, обяснява блогърът. И допълва, че най-голямата му цел е да провокира децата и тийнейджърите да питат, да търсят, да четат и да мечтая. „Не знам на кого е това изречение, което аз често повтарям, но много ми харесва: „Човек получава това, за което се бори, не това, което иска“. И постоянно повтарям на децата, че трябва да се борят за мечтите си“, казва Слави, който вече е започнал да подготвя и третата си книга. А тя ще бъде посветена на мистериите на Вселената.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *