Два щама на грипа – „Канзас“ и „Свински”, удариха областта, най-много болни в Павликени и Сухиндол

Без грипна ваканция във Велико Търново и Горна Оряховица… засега

 

В болниците преустановиха свижданията и операциите.
Снимка Марина ЧАМУРКОВА

ГРИПЪТ ДОСТИГНА ПИКА СИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ И РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ОБЯВИ ЕПИДЕМИЯ. В Павликени и Сухиндол, където има най-много болни, са обявени грипни ваканции. Кметовете на Велико Търново и Горна Оряховица ще прегледат в първия ден от седмицата справките за двата града и ще преценят дали да разпуснат учениците. Рязко увеличение на заразени е настъпило в периода 17 – 24 януари, когато вирусът е повалил 197 на всеки 10 000 души. Тази стойност изпреварва данните за националната, възлизаща на 133,69 на 10 000 население.

В петък със заповед на директора на РЗИ – Велико Търново, д-р Евгения Недева и във връзка с решение на Областния оперативен съвет за борба с грипа и острите респираторни заболявания бе обявена грипна епидемия. Тази година това се случи седмица по-късно спрямо миналата, 2019 година. По традиция средата на януари вирусът успява да повали най-много болни и да извие дълги опашки от чакащи пред кабинетите на общопрактикуващите лекари и пулмолозите. Тази година пикът на инфекцията закъсня заради топлото време. Здравните власти разпоредиха както профилактични, така и противоепидемични мерки.

НАЙ-МНОГО СА БОЛНИТЕ В ПАВЛИКЕНИ И СУХИНДОЛ, КЪДЕТО ПРОЦЕНТЪТ НА ОТСЪСТВАЩИТЕ УЧЕНИЦИ ВЪЗЛИЗА СЪОТВЕТНО НА 31,2% И 31%.

Здравното ведомство препоръча учебните заведения в двете общини да затворят врати, за да се спре разпространението на вируса. За момента грипна ваканция е обявена само за децата в Сухиндол. Те ще останат вкъщи от понеделник до сряда включително.

10% е броят на отсъстващите ученици на територията на Велико Търново и засега няма основание за обявяване на грипна ваканция, тъй като нормата за прекратяване на учебните занятия е липсата на 30% от децата. Кметът на областния град инж. д-р Даниел Панов е възложил на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ и на ръководствата на училища да правят обстойни справки за процента на присъстващите и отсъстващите от занятия ученици всеки ден. При повишаване на заболеваемостта в учебните институции незабавно ще бъдат взети последващи мерки.

Засега няма основание и училищата в Горна Оряховица да преустановят дейност. Регионалната здравна инспекция продължава ежедневно да следи заболевамостта в железничарския град и прилежащите села. Информация на ведомството предоставят освен лекарите и експертите в общинския отдел „Хуманитарни дейности“, които осъществяват надзор над учебните и детските заведения на територията на общината.

В Лясковец ситуацията също не предполага обявяване на грипна ваканция. В Свищов, Стражица, Златарица и Полски Тръмбеш отсъстващите деца от училищата не надхвърлят 30 процента.

 

ЩАМОВЕ НА „КАНЗАС“ И „СВИНСКИ“ НАСТЪПВАТ В ОБЛАСТТА

 

В МОМЕНТА ВЪРЛУВАТ ДВА ГРИПНИ ЩАМА – ДОБРЕ ПОЗНАТИЯТ СВИНСКИ ГРИП И НОВИЯТ ЗА СТРАНАТА – „КАНЗАС“. Вторият, макар че прави дебют у нас, по-трудно разболява хората над 40 години, но за сметка на това инфектира лесно децата и младите. Това се дължи на факта, че генетично прилича на щамовете, които преди години се срещаха в страната, и по-възрастното население има изграден имунитет срещу тях.

Грипът се характеризира с рязко влошаване на общото състояние, кашлица, висока температура, болки в мускулите, ставите и главата. Медиците препоръчват, ако до два дни симптомите не отшумят, а се задълбочат, непременно да се търси лекарска помощ. Когато обаче става дума за деца и възрастни с хронични заболявания, не бива да се чака, а веднага да се посети специалист.

В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ ДА СЕ ПРЕУСТАНОВЯТ СВИЖДАНИЯТА И ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ.

Освен това стационарите трябва да осигурят възможности за разширяване на легловия капацитет на детското и вътрешните отделения за сметка на други звена с оглед приемане на повече пациенти, болни от грип или усложнения от вируса.

В лечебните заведения за извънболнична помощ пък се преустановяват женските и детските консултации, също така и имунизациите на малчугани. През последните седмици в страната се наблюдава ежедневно увеличение на броя на регистрираните остри респираторни заболявания и грип. Обстановката в региона е аналогична и се потвърждава от вирусологично доказаната циркулация на грипни вируси. Най-висока е регистрираната заболяемост при децата на възраст от 0 до 4 години – 562,13 на 10 000 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Два щама на грипа – „Канзас“ и „Свински”, удариха областта, най-много болни в Павликени и Сухиндол

  • 26.01.2020 в 22:34
    Permalink

    В градът с най-замърсен въздух учениците продължават да посещават училище! Въпреки че най-правилно е да спрат да се събират в големи групи! Нали това е целта на превантивните мерки! Що за глупост-върлува зараза, а те скупчват децата? Що за бездушие,арогантност и безчовечност?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *