2996 четения

Пак удължават лова на дива свиня

ЗА ВТОРИ ПЪТ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА УДЪЛЖАВАТ СРОКА ЗА ГРУПОВ ЛОВ НА ДИВА СВИНЯ. Последният ден, в който авджиите ще могат да отстрелват глигани, е 16 февруари. Ловните излети трябваше да приключат на 31 януари, но промяната настъпва на база становища на Центъра за оценка на риска по хранителната верига и Българската агенция по безопасност на храните. Според проучванията достигнатият отстрел на дива свиня до момента е недостатъчен. Експертите смятат, че удължаването ще спомогне за максимално намаляване на броя на глиганите, а оттам и за намаляване на риска от разпространение на заболяването африканска чума по свинете.

Към 20 януари отчетеното умъртвяване на диви прасета възлиза общо на 35 867 броя, което е 44,19% от плана за отстрел. По разчети на Изпълнителната агенция по горите и Агенцията по безопасност на храните е необходимо да бъдат отстреляни до 81 161 броя свине, за да има ефект върху редуциране на популацията в размер, който да повлияе за намаляване разпространението на вируса.

До края на ловния сезон авджиите ще могат да отстрелват глигани само в присъствието на служители от териториалните поделения на държавните предприятия или от регионалните дирекции по горите.

Ловът ще се извършва при задължителните мерки за биосигурност, включващи дезинфекция на дрехите, автомобилите и оръжията, с които ловците са били на ловни излети.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *