Приемането на витамин D през бременността защитава от астма

Приемането на добавки витамин D през бременността защитава от астма и респираторни инфекции в детството. До това заключение достигнаха учени от Кралския колеж в Лондон.

„Повечето случаи на астма са диагностицирани в ранно детство, а това навежда на мисълта, че произходът на заболяването е свързан с развитието на фетуса и ранния етап от живота. Досегашните изследвания, които фокусираха вниманието върху връзката между витамин D и имунната система, бяха базирани върху наблюдения. За пръв път бе констатирано, че по-високите нива на витамин D през бременността могат ефикасно да повлияят върху имунния отговор у новороденото и да му осигурят защита срещу астма“, заяви Катрин Хавриловиц от Кралския колеж, цитирана от БТА.

Учените изследвали ефекта от ежедневния прием на добавка от 4400 международни единици витамин D върху имунната система у новороденото през второто и третото тримесечие от бременността на майката в сравнение с препоръчвания ежедневен прием на 400 международни единици витамин D.

51 участнички в 10-18-ата седмица от бременността си приели големи или малки дози добавки витамин D. Била анализирана кръв от пъпната връв у жените, за да се тестват реакцията на имунната система у детето и отговорът на Т лимфоцитите. Кръвните проби от бебета, чиито майки са приели големи дози витамин D3, показали усилване на имунната система у новородените.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *