Секс след раждането – кога да започнете

Лекарите обикновено препоръчват на партньорите да възобновят сексуалните си отношения не по-рано от шест седмици след раждането на бебето. За това има напълно обективни причини: трябва време, за да се възстанови изгубеният баланс в организма на младата майка, пише parents.ru.

За какво става дума? Нина Улянова, акушер-гинеколог, кандидат на медицинските науки, завеждаща родилното отделение на клиника за акушерство и гинекология, обяснява:

„В течение на 6 седмици след раждането матката постепенно се смалява, докато придобие предишния си размер. Това време е необходимо и за да заздравее мекият родов канал (шийката на матката, вагиналната стена, перинеума), ако те са били травмирани по време на раждането. Трябва време и за да спре отделянето на секрети от гениталния тракт.

Броят им постепенно ще намалява, и през последната седмица от възстановяването те ще напомнят на края на менструационен цикъл. Обикновено, този етап при младите майки приключва в рамките на един месец, а след раждане със секцио 1-2 седмици по-рано. Продължителността на този възстановителен период не зависи от това дали жената кърми бебето, или не.

Ако кърмите, следете състоянието на млечните жлези: понякога през напуканите зърна или чрез кръвта прониква инфекция и започва възпаление – мастит. Първите симптоми за него са висока температура (от 38,5 °С и нагоре), болки в гърдите, зачервяване. При наличие на тези признаци веднага отидете на лекар. За щастие, понякога това състояние е причинено от резкия прилив на мляко, когато гърдата не може да се справи с това внезапно изобилие.“

Планирайте:

Посещение при гинеколог месец и половина-два след раждането.

Той ще ви прегледа и, ако е нужно, ще ви види с ултразвук. Това изследване обикновено се назначава на жени, които са претърпели операция: лекарят трябва да се увери, че с шевовете на матката всичко е наред.

Попитайте го кога може да се върнете към секса или във фитнес залата. Отчитайки вашето конкретно състояние и това как точно е протекло раждането – имали ли сте цезарово сечение, или епизиотомия, гинекологът ще ви посъветва най-точно.

Приемете, че първият контакт с партньора след раждането може да бъде болезнен и неприятен, дори напрегнат – той напомня на първия интимен контакт в живота: неумел и леко плашещ. За да намалите дискомфорта, използвайте лубрикант и помолете мъжа си да бъде още по-нежен от обикновено. А ако изпитвате болка, непременно се консултирайте с лекар.

Не оставяйте без внимание и друг тревожен симптом: липсата на желание за секс. Често жената изпитва напрежение и се притеснява от евентуалната болка, от това дали няма да забременее отново.

В резултат на това партньорът се обижда, жената се отдава изцяло на бебето и в семейните отношения настъпва разрив.

Ако двойката не успява да се справи с това, е хубаво да се обърне към психолог или сексолог. Защото здравата млада майка, родила без усложнения, може да има пълноценен сексуален живот, дори в началото да прибегне до алтернативни начини на сексуално общуване, подчертават специалисти.

След раждането жената се нуждае от много нежност и ласки. Любовните прегръдки се отразяват добре не само на нея и на таткото, но и на бебето. Според някои проучвания, по време на оргазъм жените произвеждат различни хормони, които косвено стимулират производството на мляко. Така че сексът за кърмачката е много полезен.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *