В Павликени отделят пари за читалища, училища и спортни площадки

1,4 млн. лв. влагат в НЧ „Братство – 1884“, където функционират 16 школи по изкуствата с над 300 участници

 

1 499 928 ЛЕВА СА ОТПУСНАТИ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ, САНИРАНЕ И ГАЗИФИКАЦИЯ НА НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „БРАТСТВО – 1884” В ПАВЛИКЕНИ, а това е един от най-важните обекти в общинската инвестиционна програма, информираха от местната администрация. През 2020 г. от кметството са решени да инвестират с приоритет за културните институции в града. Община Павликени получава и още един трансфер в размер на 336 009 лева за подмяна на съществуващи тласкателни водопроводи от помпена станция с. Росица до село Вишовград. Двата финансови транша са дадени с постановление на Министерския съвет в навечерието на Коледа.

За извършване на неотложните ремонтни дейности и отстраняване на проблемите по читалището Община Павликени разработи специален проект. Той предвижда изграждане на нова покривна конструкция, газификация, направа на отоплителна и климатична инсталация. Майстори влизат и в театралния салон, като паралелно с това ще се подменя дограмата и санира фасадата. За нуждата от спешен ремонт Община Павликени сигнализира държавните органи от години.

СЪС СВОЕ ПИСМО ДО МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ КМЕТЪТ ИНЖ. ЕМАНУИЛ МАНОЛОВ ПОСОЧВА, ЧЕ ОБЩИНСКИТЕ ЧИТАЛИЩА СА ЕДИНСТВЕНИТЕ МЕСТА В МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ, където хората могат да се докоснат до изкуството. Градоначалникът припомня, че читалищната сграда в Павликени е построена през 1964 г. Тя има типичната за българските читалища монолитна архитектура със скелетно-гредова конструкция. До момента не е извършвано саниране. Голямата зала с капацитет 550 седящи места остава затворена от септември до април всяка година, защото е неотоплена. През студения период местната културна институция не е в състояние да осигури културните потребности на гражданите, изброява кметът.

В читалището функционират 16 школи по изкуствата и самодейни състави с над 300 участници. Библиотеката на НЧ „Братство – 1884“ е единствената в града и разполага с 66 000 книги и се ползва от над 1400 читатели. Залите на двата отдела са в изключително лошо състояние. Поради компрометирания покрив се получават течове, които увреждат библиотечния фонд.

ПО ДРУГИЯ ПРОЕКТ ЩЕ БЪДАТ ИЗВЪРШЕНИ ДЕЙНОСТИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ, ОВЛАДЯВАНЕ И ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ БЕДСТВИЯ В С. ВИШОВГРАД. Снабдяването с питейна вода на селото се осъществява чрез система тласкателни водопроводи от помпена станция в с. Росица до напорен резервоар в с. Вишовград. Съоръжението преодолява денивелация от около 300 м с дължина около 6,1 км. Изградено е през 1932 г. и се експлоатира и поддържа от „ВиК Йовковци“ ООД – Велико Търново.

То обаче вече не отговаря на изискванията за безопасна експлоатация. Случаите на аварии стават все по-чести и нанасяните щети са все по-мащабни. Неизбежни са уврежданията на земеделски, горски имоти и полски пътища при ремонтно-възстановителните работи, провеждани от оператора.

Поради честите тежки аварии във Вишовград остават без питейна вода за продължителни периоди. В случай на по-мащабна авария съществува опасност водоподаването да бъде преустановено напълно. Жителите на селото многократно са отправяли жалби до Общината и до „ВиК Йовковци“ ООД В. Търново. С отпуснатите средства ще стане възможна подмяната на съществуващи тласкателни водопроводи.

ТРЕТИЯТ ГОЛЯМ ПРОЕКТ ПРЕЗ 2020 Г. Е ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ, РЕМОНТ И ОБОРУДВАНЕ НА СГРАДИТЕ НА СУ „БАЧО КИРО” В ПАВЛИКЕНИ. Общият размер на проекта е 965 194.15 лв. без ДДС, като безвъзмездната финансова помощ идва от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020.

Той е разделен на два етапа, които обхващат двете сгради на гимназията. В сградата на среден курс, включително столова и кухня, ще бъдат подменени и възстановени всички компрометирани подови настилки и вътрешни мазилки. Тук предстои и боядисване на стени и тавани, подменени вътрешни врати към учебни кабинети, полага се и нова топлоизолация в подпокривното пространство, външно топлоизолиране на пристройката към столовата и кухнята, подмяна покрива на пристройката с нов. През 2020 г. Община Павликени планира да кандидатства по програма „Красива България“ за изграждане на детска площадка в двора на детска градина „Слънце“. Това е поредният подобен проект. Дворовете на четири детски градини вече греят благодарение на сериозните инвестиции в нови катерушки и обновяване на зелените площи. От 2016 г. всяка година Общината кандидатства с проект пред програма „Красива България“ за изграждане на детски съоръжения в детските градини. Така са открити красиви кътове за игра в детските градини „Слънце“, „Вяра, надежда, любов“, „8 март“, както и в детската ясла в града. По Програмата за развитие на селските райони ще се направи спортна площадка на ул. „Шейново“ в Павликени. Стойността на проекта е 97 790,00 лв. без ДДС. Общината кандидатства и пред Местната инициативна група с отделни проекти за облагородяване на паркови пространства в селата Стамболово, Дъскот, мемориалния парк в с. Михалци и Младежкия парк в Павликени. През годината предстои да започне изграждането и на паркинг в междублоково пространство в центъра на града. Това беше един от предизборните ангажименти на кмета инж. Емануил Манолов.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “В Павликени отделят пари за читалища, училища и спортни площадки

  • 27.01.2020 в 10:37
    Permalink

    Изграждане на канализация в селата на община Павликени, кога.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *