Възпитаници на Гимназията по туризъм участваха в симулационна екологична игра

ПЕТ МОМИЧЕТА ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО УЧАСТВАХА В СИМУЛАЦИОННА РОЛЕВА ИГРА „ГЛОБАЛЕН ВЪПРОС“. Играта е свързана с екологични теми и цели да даде на участниците повече знания и умения в тази сфера.

Камелия Лесичкова, Надежда Кочева, Никол Кулова, Тереза Герджикова и Християна Вангелова са представили гимназията в играта. Всички те са участници в учебната компания Boyar Dreams. Всички са ученици в Х „а” клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“. С тях работи инж. Славка Проданова, която е ръководител на учебната компания.

Организатор на Международната симулационна ролева игра „Глобален въпрос“ е Регионалното младежко обществено движение за околната среда „Третата планета от Слънцето“ в Ханти-Мансийски автономен окръг – Угра. Организира се ежегодно в рамките на международната екологична акция „Да спасим и запазим“ в партньорство с Комисията на Руската федерация за ЮНЕСКО, както и с организации и институции, работещи по проблемите, свързани с опазването на околната среда.

Според правилата в играта участват отбори, съставени от петима ученици и учител. Задължителните условия са три – учениците да са от училище, асоциирано към ЮНЕСКО, каквато е търновската гимназия, да са на възраст от 14 до 19 години и да живеят в Руската федерация или съседни държави.

Играта се провежда виртуално и отборът научава казусите, когато се регистрира. По време на регистрацията екипът трябва да определи кой ще бъде държавен глава, кой ще изпълнява задълженията на министър на външните работи, който е и представител на ООН, да избере социален министър, който е и представител на ЮНЕСКО, министър на икономическото развитие и човекът, който ще е връзки с обществеността. След потвърждаване на регистрацията следва периодът на задаване на казуси. Те са различни за всеки член на правителството, различно е и времето, в което министрите и държавният глава имат време да дадат отговорите. Всеки член от правителството изпраща отговора за своя ресор, но решенията се търсят екипно, защото проблемните ситуации са свързани. Заради това и всички в отбора трябва да следят казусите на съотборниците си и да знаят отговорите, обяснява инж. Проданова. И уточнява, че освен, че е асоциирано училище към ЮНЕСКО, Гимназията по туризъм две поредни години е носител на приза „Глобално училище“. Това са причините, провокирали участието в играта „Глобален въпрос“. Екипът на учениците от Гимназията по туризъм е бил единственият екип от държава, съседна на Руската федерация, и на практика единственият чуждестранен тим в тазгодишната симулация. Великотърновските ученици участват за първи път и веднага след края на играта са започнали да се подготвят за следващата.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *