Добрият сън може да помогне на много жени по-лесно да станат майки

Японски специалисти от клиниката Ханабуса в град Кобе установиха, че добрият сън може да помогне на много жени по-лесно да станат майки, като в 62% от случаите яйцеклетките им биват оплодени. Същевременно при едва 48% от дамите, страдащи от недоспиване, се постига същия успех.

За да достигнат до тези заключения, специалистите проследяват клиничните данни на 208 жени, които имали проблеми със зачеването.

Пациентките трябвало да попълнят въпросници относно продължителността на съня им, дали и колко често се будят нощем, дали използват приспивателни и дали употребяват алкохол.

Въз основа на качеството на съня им изследваните жени били разделени в три групи – без проблеми със съня (65%), с малки затруднения (26,8%) и със силни разстройства (8,2%). След това били проучени шансовете за зачеване на техните яйцеклетки в лабораторни условия. С най-високи показатели се оказали дамите с безпроблемен сън – 62,9%, а с най-ниски тези с големи смущения със съня – 48,4%.

Японските специалисти по асистирана репродукция съветват пациентките си да направят всичко възможно, за да си осигурят здрав сън, преди да се подложат на процедурите ин витро. Умерената употреба на алкохол се оказала благоприятен фактор за зачеване, тъй като той намалява стреса и помага при заспиването.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *