Започна геоложко проучване за новия градски център на старата столица

Правят договаряне с арх. Клаудио Нарди за конгресната сграда за 7 млн. лв., която ще е първата, построена тук

СТАРТИРАХА ИНЖЕНЕРНО-ГЕОЛОЖКО И ХИДРОГЕОЛОЖКО ПРОУЧВАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ, КЪДЕТО СЕ ОФОРМЯ И БЪДЕЩИЯТ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. В момента се изследва теренът, където е планирано изграждането на първата сграда – експозиционен център. Даден е ход и на процедурите за изместване на съществуващите кабелни трасета. Тези действия са необходими и задължителни преди стартиране на строителството, а паралелно с това напредва дългата, но необходима по закон процедура по съгласуване на идейния проект за експозиционен център.

Община Велико Търново вече има изработен подробен устройствен план и план за регулация и застрояване на проектния имот. Те са съгласувани с Министерството на културата, изготвен е и работен устройствен план с актуална фотодокументация и фотомонтажи на бъдещата сграда и заобикалящата я среда. Цялата преписка е приета и от Експертния съвет за устройство на територията. На тази база е издадена виза за проектиране, внесена за съгласуване в Министерството на културата.

Новият градски център на Велико Търново бе обект на голям международен архитектурен конкурс, съчетаващ идеен проект за първата сграда – експозиционен център, както и градоустройствена концепция за цялата територия на Старото военно училище. Конкурсът бе проведен в периода април – юли 2018 г. В периода декември 2018 – април 2019 година жалбите срещу класирането бяха оставени без уважение последователно от Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

ПРЕДСТОИ ДИРЕКТНО ДОГОВАРЯНЕ СЪС СПЕЧЕЛИЛИЯ ПЪРВО МЯСТО ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС АРХ. КЛАУДИО НАРДИ за изработване на инвестиционен проект. Дори да не бъде постигната договорка между страните, ще се пристъпи към избиране на друг изпълнител за изработване на инвестиционния проект или инженеринг. Паралелно с това Община Велико Търново подготвя всичко необходимо за кандидатстването по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020” за финансиране с идейния проект за експозиционния център. Прогнозната стойност на безвъзмездната финансова подкрепа е малко над 7 милиона лева.

С. НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “Започна геоложко проучване за новия градски център на старата столица

 • 28.01.2020 в 14:27
  Permalink

  Незнам какво сондират и какво проучват, но е хубаво преди да започнат, каквато и да е щуротия да строят, да направят поне два подземни етажа върху цялата ( все още незастроена площ) паркинг, защото застрои ли се, всичко свършва и проблема с паркирането си остава вечен ….

  Отговор
 • 30.01.2020 в 15:54
  Permalink

  Един от най-грозните проекти! Да пребъде италианската консервена кутия!Няма никаква връзка между архитектурата на града, нито е достатъчна по размер за така нужната ни залал за културни събития на закрито..не не казвам ,че не може да е нещо съвременно..и в проектите- много бетон наоколо…ами като го напече лятото , кой ще стои там??..и т.н.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *