6412 четения

100 коли и три автобуса с протестиращи ресторантьори от региона тръгват за парламента

Гилдията се срещна с великотърновските депутати

 

НАД 300 ЗАВЕДЕНИЯ ОТ ЦЯЛАТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ СА СЕ ВКЛЮЧИЛИ В ПРОТЕСТА НА „ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ“, ОРГАНИЗИРАН ОТ РЕГИОНАЛНАТА СТРУКТУРА НА БХРА. Собствениците им и работещите в тях посрещат клиенти, облечени в тях, а на видни места са окачили информация за стачката, която засега е символична, и исканията си, информира регионалният шеф на браншовата организация Петър Стефанов. Три автобуса и над 100 коли от Великотърновска и Габровска област пък тръгват в сряда сутринта за София, където по обяд пред парламента е организиран национален протест. „Потърсиха ни колеги и от Габрово, които нямат изявена структура и затова се присъединяват към нас. В съседна Румъния преди две години е имало подобен проблем и тяхното правителство, без да се стига до стачки, е съобразило политиката си с европейското законодателство и практики и са намалили ДДС за храните на 9 на сто, а от миналата и на 5%“, коментира Стефанов. Той е категоричен, че у нас също трябва да се въведат диференцирани ставки за основните храни, така както е в цялата европейска практика.

„Има европейски директиви за ДДС под 15 на сто, а за храни, услуги и други – между 3% и 10%. Световната практика показва, че така целият бранш излиза на светло и приходите се увеличават с пъти. Адекватна е и темата за патенти, съобразени с райони – така плащаш веднъж годишно и работиш, като сумата за центъра, широкия център, кварталите и малките населени места за заведенията и хотелите трябва да е различна“, обобщи Петър Стефанов.

Символичните засега протестни действия са и заради въвеждането на Наредба Н-18 за касовите апарати. Тя задължава всички лица, използващи софтуер за управление на продажбите – независимо дали са, или не са регистрирани по ЗДДС, да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания и да сменят или модифицират фискалните си устройства до 31 януари 2020 г.

Протестът е организиран от Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Исканията на организациите са за отлагане влизането в сила на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми в нейното прилагане. Заведенията и хотелите настояват за отмяна на текстовете в наредбата на НАП, които предвиждат запечатването на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, който стопанисва обекта. Протестът ще продължи до сформиране на работна група за обсъждане на възможностите за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за храните и сектора на общественото хранене и развлечения в размер на 5%, каквато е практиката в страните, членки на Европейския съюз.

РЕГИОНАЛНАТА СТРУКТУРА НА БХРА СЕ СРЕЩНА И С НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН. „Мисля, че повечето вникнаха в тежките проблеми пред малкия и среден бизнес. Ако не бъдат разрешени до месец – два, ще имаме бурни пролетни месеци. Няма нищо по-силно от „народната любов“. Битката предстои. Искаме европейски данъци, за да има европейски заплати“, коментираха след срещата от регионалната структура на БХРА.

Стилян НАЙДЕНОВ

7 коментара за “100 коли и три автобуса с протестиращи ресторантьори от региона тръгват за парламента

 • 28.01.2020 в 14:14
  Permalink

  Работещите ресторантьори и персоналът им, работят, печелят и нямат време за шоу-екскурзии.

  Отговор
  • 29.01.2020 в 9:44
   Permalink

   Така е. И Е ТОЛКОВА СКЪПО че да не обясняват само колко са зле. В пъба да си поръчаш сирене за картофите се до плаща 2.5 лв. Ще ме прощават!

   Отговор
   • 29.01.2020 в 20:26
    Permalink

    Ами радвай се 50 ст са отишли за Бойко нали събира за подводници.

 • 28.01.2020 в 14:51
  Permalink

  Какво ще стане, ако държавата/Бойко се съгласи с тези искания на протестиращите? Ще намалят цените в заведенията? НЕ! Ще вдигнат заплатите на служителите си? НЕ! Ще спрат да укриват оборотите си и да крадат ДДС? НЕ! Чисто и просто шефчетата ще станат още по-богати, ще си купуват повече колекционерски автомобили за милиони, ще ходят по-често на Карибите, Малдивите и т.н. Това ще стане! Мафиотчета ненаяли се!

  Отговор
  • 28.01.2020 в 18:48
   Permalink

   Интересно, как в другите държави става, а в Бг каквото и да се направи все не се получава! !

   Отговор
  • 29.01.2020 в 11:34
   Permalink

   Проблемът е, че освен всичко назначават некадърни псевдо готвачи и яденето е свободни съчинения на хора учили се от телевизия или полу-сурово. После чакат бакшиши и се мръщят.

   Отговор
 • 29.01.2020 в 17:46
  Permalink

  Интересно ми е, какво разбира хубавата главица на Станислава Стоянова?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!