99 четения

Без жертви при потушаване на 183 пожара през миналата година в общината

Всички бройки за огнеборци вече са заети, Атанас Кръстев е най-новото попълнение

 

През изтеклата 2019 г. оперативният състав на РСПБЗН Полски Тръмбеш е участвал в ликвидирането на 183 произшествия, при които, за щастие, загинали няма и само при четири пожара има материални щети. При огнените стихии са унищожени 670 кв. м покривна конструкция, 9 животни, 520 тона фураж, два автомобила, един трактор и други. Основните причини за възникналите пожари са късо съединение, неправилно ползване на отоплителни уреди, техническа и строителна неизправност, а 4 случая са в процес на изясняване.

От водените следствени дела няма прекратени, а на производство са три.

През м.г. се наблюдава двукратно увеличаване на интензитета на произшествията на РСПБЗН, което се обяснява с почти трикратното увеличение на пожарите без материални загуби – от 49 на 141 броя, регистрирани предимно в сухи треви и храсти.

Традиционно най-голям брой са пожарите със загуби в отрасъл „Жилищно стопанство и дейност на домакинства“, които увеличават процентното си съотношение в сравнение с периода от 2018 г. Почти трикратно е увеличен броят на пожарите без материални загуби спрямо периода от 2017 г., като по този показател, както и по брой оказана техническа помощ, РСПБЗН П. Тръмбеш е на последно място в областта.

„След конкурс и последната незаета вакантна длъжност пожарникар беше заета от Атанас Антонов Кръстев, който след успешно преминат курс за първоначална подготовка се включи в състава на дежурните смени от началото на 2020 г. Така численият състав на дежурните смени е зает на 100%. Остава вакантна бройката за длъжност инспектор ДПК, която от няколко години е незаета. Надяваме се, че през 2020 г. ще бъде обявен конкурс и същата ще се заеме. За превенция на пожарите заедно с общината сме издали и разпространили специална брошура, която е добре хората да запомнят“, каза още началникът на пожарната в Полски Тръмбеш гл. инсп. Илиян Илиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *