11074 четения

Безплатен автобус ще вози хората от селата до Полски Тръмбеш три пъти седмично

Автогарата в града вече не се дава под наем, новият бус за над 50 000 лв. е от собствени средства

 

ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ РЕШАВА ТРАНСПОРТНИЯ КОЛАПС с иновативен пример – пуска БЕЗПЛАТЕН превоз за своя сметка от селата до града и обратно три пъти седмично. За първия по рода си пример у нас съобщи лично кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров. Идеята за смелото начинание е наложена от факта, че за хората от селата няма обществен транспорт до общинския център поради липса на икономически интерес от големите превозвачи.

„Налага се да станем пионери в страната, защото проблемът е жизненоважен, той дори не е толкова социален. В нито едно село няма дори аптека, а хората трябва да има с какво да дойдат до града на лекар, стоматолог, за лекарства и други крайно необходими дейности за живот. Засега идеята е престоят в града да бъде 4 часа, а цялата транспортна схема ще започне да действа най-вероятно от март“, обясни още кметът Чакъров. Той подчерта, че всичко ще бъде за сметка на общината и от бюджета. Тепърва ще се търси нов 20-местен бус за около 50 000 – 80 000 лева, който ще обслужва безплатната дестинация.

 

Автогарата, на която сега ще се прави само вътрешен ремонт.

 

ВСИЧКО ТОВА ЩЕ СТАНЕ ВЪЗМОЖНО И ЗАРАДИ ЕДНА ОТ малкото лицензирани автогари в областта заедно с тези в Свищов и В. Търново, която е в Полски Тръмбеш. Доскоро тя се даваше под наем на транспортна фирма, но вече става общинско мероприятие. Така малката община ще изпълни законовото изискване да има вътрешен транспорт. Заради отказването на последния превозвач и наемател на автогарата повече от година Каранци и Орловец са без автобус. Заради същия проблем в областната транспортна схема без рейс са и други села от община Полски Тръмбеш, което не е тайна за никого. Заради това Климентово, Иванча, Обединение също са без връзка с общинския център. „Така, от една страна, общината има законово задължение да организира транспорт, но от друга страна, на търговете за превозвачи за вътрешната схема не се явява никой. Точно заради това се наемаме да направим допълнителен разход по и без това малкия си бюджет – безплатен превоз до тези села, който ще ги свързва отново с града“, обясни още кметът Георги Чакъров. Засега селата по дестинацията В. Търново – Свищов имат някакъв превоз, но това също е сериозен проблем на областната транспортна схема поради липсата на превозвачи, които не искат да обслужват икономически неизгодни линии с по няколко души на курс.

ОСВЕН СОБСТВЕНА И ЛИЦЕНЗИРАНА АВТОГАРА, НА КОЯТО м.г. бе направен нов покрив, в Полски Тръмбеш има и собствен общински пункт за технически прегледи, което е крайно необходимо за бъдещата безплатна социална услуга. Освен това тук има и нужното медицинско обслужване, което ще бъде също задължително за бъдещия шофьор на безплатния социален бус. Всичко това пък трябва да се одобри от специална комисия, в която задължително тежката дума има и ДАИ –В. Търново. Общината само ще печели от цялото това безплатно за хората начинание, защото на лицензираната автогара преминаващите автобуси са длъжни да спират и да плащат съответни такси, пари ще се събират и от билети. Всичко това със сигурност щеше да бъде доста по-сложно, ако в зората на демокрацията и приватизацията сградата на общинската автогара бе оставена да бъде продадена от съдебни бирници заради дългове на бившия ДАП. Тогава в активите на фалиралата общинска фирма са автогарата и базата в града. Общината прави обаче много смел ход и ги изважда от активите, като ги актува като общински имоти. Така са спасени от разпродажба, а през последните десетина години в общинската хазна са влезли над 150 000 лева приходи от дейности на автогарата и от наеми. Битката за опазването на този имот обаче е малко изместен в публичното пространство факт, който сега става известен и полезен в името на хората от общината.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!