3922 четения

Кметът на Обединение стана за пръв път татко, 94 бебета родени в общината

В Климентово правят колажи с новородените с наричания за здраве и късмет

 

Новият кмет на Обединение Христо Ганев и половинката му Петя са сред щастливите двойки, които през м.г. се сдобиха с рожба. Тяхната Камелия се роди на 24 ноември, а 39-годишният мъж тъкмо бе седнал на кметския стол в селото за своя първи мандат. През 2019 година в община Полски Тръмбеш са се родили 94 бебета. Това са всички деца, записани с постоянен адрес в общината.

Всяка година в Климентово за Бабинден библиотекарката Марияна Симеонова изработва такъв колаж с родените предната година бебета и на гърба им прави наричания за здраве и успех. Сега новото попълнение в селото е от 15 новородени от набор 2019 г.

 

 

36 семейства пък за получили през м. г. по 250 лв. еднократна помощ за новородено. От края на 2018 година от Община Полски Тръмбеш се изплащат еднократните финансови помощи в този размер на семейства за новородени деца. Правилникът за условията и реда за предоставяне на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете е приет от Общинския съвет и се прилага за деца, родени след 1.09.2018 година. Право на финансова помощ имат лица с постоянен и/или настоящ адрес на територията на общината и лица, които нямат задължения към нея, като тези обстоятелства се установяват служебно. Родителите имат право на финансова помощ независимо от доходите на семейството. Помощта се изплаща, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца, не е оставено за осиновяване, не е настанено в приемно семейство и не са отнети или ограничени родителските права.

До 31.12.2019 право на еднократна финансова помощ имаха родители, завършили основно образование към датата на подаване на заявлението. От 1.01.2020 година право на еднократна финансова помощ имат родители, завършили първи гимназиален етап на средно образование към датата на подаване на заявлението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *