3524 четения

Напредва строителството на новия болничен корпус за 8 млн. лв.

Сградата във В. Търново се очаква да е факт до края на годината

 

НАПРЕДВА СТРОИТЕЛСТВОТО НА НОВОТО КРИЛО КЪМ БАЗА I НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ във Велико Търново. Вече са вдигнати три етажа от бъдещата сграда, правят се канализация и всички задължителни укрепителни дейности, които да гарантират безопасността и устойчивостта на зданието. Строително-монтажните работи извършва търновската фирма „Билдинг комфорт“, която ще получи 7 818 867,70 лв. за изграждането на новото крило на болницата. Строителният надзор пък е поверен на проектанта на корпуса „Иво Петров Архитекти“. Билдингът трябва да е факт до края на 2020 година.

Зданието ще приеме от Старата болница инфекциозно, неврологично, ортопедично, неонатологично и Акушеро-гинекологичното отделение. Единствено физиотерапията няма да бъде преместена в новото крило, а ще се заеме мястото на сегашното АГ звено.

Сградата ще има топла връзка с База I и прилежащ паркинг.

ОБЕДИНЕНИЕТО НА ОТДЕЛЕНИЯТА ЩЕ СПЕСТИ НА ЛЕЧЕБНИЦАТА РАЗХОДИ В РАЗМЕР НА НАД 400 000 ЛВ., които ежегодно отиват за транспорт между двете бази, отопление и други комунални услуги. С икономиите пък ще се повиши качеството на предлаганата медицинска грижа, тъй като парите ще бъдат инвестирани в нова апаратура и квалифициране на лекарите, които по-често ще бъдат изпращани на обучения и стажове в страната и чужбина.

Сливането на отделенията от двете бази е идея на повече от 30 години, която няколко предходни директори на болницата не успяха да реализират.

Средствата за първия етап от строежа на крилото бяха осигурени чрез продажбата на недовършения хирургичен корпус. За втория етап финансирането ще се осъществи чрез търгуване на други четири имота на стационара. Сред тях са стара триетажна сграда във Вонеща вода, разположена на 2,5 дка, която преди години работела като филиал на Второ вътрешно отделение и се ползвала за долечение на кардиологични пациенти, помещенията, които ползва Специализираната болница за активно лечение по кардиология, и гаражи до База II.

УСПОРЕДНО С ВДИГАНЕТО НА КОРПУСА ПРЕДСТОИ И РЕМОНТ НА ДВЕТЕ ХИРУРГИЧНИ ОТДЕЛЕНИЯ на МОБАЛ. В момента се изготвят справки и се изчислява каква сума ще е необходима за реновирането им. Финансиране за обновяването ръководството на болницата ще търси от здравното министерство. Ведомството е вложило 417 707 лв. за закупуване на нова апаратура в стационара през миналата година, а лечебното заведение – 285 000 лв. собствен ресурс.

Междувременно държавата отново настоява да увеличи капитала си в болницата. Намерението е да вложи още 10 млн. лв. и по този начин да придобие на 90,72% процента от активите на дружеството. Така държавата ще може да взима самостоятелни решения за имуществото на стационара. По Търговския закон това може да бъде прието само по време на Общото събрание на акционерите, и то с квалифицирано мнозинство. Извънредно такова ще се проведе в петък от 11:00 часа.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Напредва строителството на новия болничен корпус за 8 млн. лв.

 • 29.01.2020 в 18:33
  Permalink

  А защо оставиха този „език“ пред Кауфланд откъм бул.Габровски? Може би ще се сетят да направят там свестен паркинг? А там можеше да се направи част от новото крило – на буквата „Г“. В този вид новото крило ми се вижда малко.

  Отговор
 • 31.01.2020 в 17:30
  Permalink

  За колко продадоха терена на Кауфланд и колко струваше съборената сграда, която вече беше построена там? Струва ми се, че цялата „сделка“ е на Минус 4-5 милиона или нещо такова.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *