20297 четения

Велико Търново, Дебелец, Килифарево и Ресен са с най-много жители в общината

18 села призраци без жители или само с по един

 

72 325 ДУШИ Е НАСЕЛЕНИЕТО ПО ПОСТОЯНЕН АДРЕС НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СОЧИ АКТУАЛНА СПРАВКА, ПРЕДОСТАВЕНА ОТ МЕСТНОТО КМЕТСТВО. Дебелец, с 3912, е следващият по брой жители град. В Килифарево живеят 2448 души. Ресен пък е най-голямото село в района със своите 1821 жители, регистрирани по постоянен адрес. Веднага след него е Самоводене с 1420 жители, доказва още справката. 871 души живеят в Леденик, като селото е на шесто място по брой жители в община Велико Търново.

 

САМО С ЕДИН ЖИТЕЛ ПОВЕЧЕ ВОДОЛЕЙ ИЗПРЕВАРВА БЕЛЯКОВЕЦ

 

778 души са регистрирани в първото населено място, което бележи и най-солиден ръст през последните години. 777 пък се водят в Беляковец. Сред големите села е и Присово със 763 жители, Пчелище е с 570, Ново село е с 374, а Балван – с 366.

18 са селата призраци във Великотърновска община. Девет от тях нямат нито един жител и съществуват само на книга. Сред тях са основно махалички в района на Хаинбоаз – Бойчовци, Бойчеви колиби, Долни Дамяновци, Йовчевци, Куцаровци, Пирамидата, Сеймените, Суха река и Тодоровци. Само по един човек има с постоянен адрес в Горановци, Деветаците, Лагерите, Мишеморков хан, Поповци, Рашевци, Самсиите, Цепераните и Шодековци.

С. НАЙДЕНОВ

Снимка Венелин ГЕОРГИЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *