595 четения

Нямало нарушения в дома, в който за година починаха 24 души

Много шум за нищо: проверка на пет институции не откри нередности в Дома за хора с деменция в Горско Косово

 

ВЪЗЛОЖЕНАТА ОТ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОМПЛЕКСНА ПРОВЕРКА ПО ПОВОД СИГНАЛА НА ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА С ДЕМЕНЦИЯ в Горско Косово е приключена. Резултатите са получени в Окръжна прокуратура, съобщиха оттам. Проверката бе извършена от ОДМВР – В. Търново, РЗИ – В. Търново, ДСП – Павликени, и други контролни органи. Полицията и контролните органи не са установили нарушения.

Тепърва Окръжна прокуратура обаче ще се запознае с констатациите и ще направи анализ на установените факти и обстоятелства. Едва след това в най-кратък срок наблюдаващият прокурор ще се произнесе с постановление, че данни за извършени престъпления няма.

ОКРЪЖНАТА ПРОКУРАТУРА, ПОЛИЦИЯТА И СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗАПОЧНАХА СПЕШНИ ПРОВЕРКИ В СОЦИАЛНИЯ ДОМ ЗА ВЪЗРАСТНИ С ДЕМЕНЦИЯ в село Горско Косово след сигнал на омбудсмана Диана Ковачева до главния прокурор в първите дни на януари. Домът бе наречен „дом на ужасите“ заради лошите битови условия на близо 60-те обитатели. В бившето училище на сухиндолското село домуващите имали един душ и две тоалетни и повечето живеели по шестима в една стая, бяха основните твърдения на омбудсмана, огласени в ефира на националните телевизии.

През миналата година в социалното заведение били починали 24 души, което, според омбудсмана, било много странно. Условията в дома били лоши и дори ужасни, а Диана Ковачева получила драматична жалба от близък на възрастен човек, който чакал дни наред за едно одеяло. Внезапна проверка на екипа на омбудсмана установила действително нелицеприятна гледка и това провокирало жалбата до главния прокурор. Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов тогава заяви, че при данни за престъпление може да се направи ексхумация на починалите през м.г., но сега явно това няма да се случи.

„Аз съм се самосезирал от медиите за случая и правим две проверки в дома. Едната е за условията на живот и грижи, а другата е дали има закононарушения. Със сигурност мога да кажа, че сигнали за починали от насилие в този дом при нас не е имало. Ако се наложи обаче, сме готови да направим ексхумация на починалите”, заяви в началото на скандала на нарочен брифинг окръжният прокурор Христо Христов.

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев и директорката на дома Вера Дукова обаче още тогава заявиха, че високата смъртност е заради лошото здравословно състояние на хората и констатациите не са верни. В дома имало 24-часово медицинско присъствие и за обитателите се грижели 33 души. Домът е на 30 години, издръжката на социалната услуга е от държавата, но за сградата се грижи Общината. Кметът твърди, че всяка година от бюджета на Община Сухиндол се отделят по около 20 000 лева за поддръжка на заведението, но тези пари не са достатъчни. Преди 10 години Общината кандидатства с проект за 1 380 000 лева за саниране и модернизиране на сградата. Проектът обаче не бил одобрен и към момента за ремонт на дома са нужни около 2 млн. лева.

„Аз съм се самосезирал от медиите за случая и правим две проверки в дома. Едната е за условията на живот и грижи, а другата е дали има закононарушения. Със сигурност мога да кажа, че сигнали за починали от насилие в този дом при нас не е имало. Ако се наложи обаче, сме готови да направим ексхумация на починалите”, заяви на брифинг окръжният прокурор Христо Христов.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *