1696 четения

Окончателни присъди за смъртта на 19-годишен ученик при ужасната катастрофа край Джулюница

Ивайло Пейков ще лежи четири години, Йордан Йорданов е с три години условно заради починалия Данчо Лалов

 

Окончателно с решение на Върховния касационен съд осъдиха двама шофьори, съпричинили смъртта на 19-годишен младеж и телесни повреди на други четирима души. Обвиненията бяха повдигнати от Окръжната прокуратура във Велико Търново. След разглеждане на делото от всички съдебни инстанции и протести на прокуратурата относно размера на наказанието извършителите са признати за виновни.

През лятото на 2019 г. Апелативният съд отмени условната присъда и прати в затвора за четири години Ивайло Пейков, който причини ужасната катастрофа край Джулюница през 2015 г., когато загина ученикът Данчо Лалов, а други негови съученици бяха тежко ранени. 38-годишният мъж от Стражица бе осъден на три години условно с петгодишен изпитателен срок и забрана да сяда зад волана за 5 години на 2 ноември 2018 г. от окръжните магистрати. Преди катастрофата Ивайло Пейков има 44 административни нарушения и 6 след нея до 2017 г. Освен това по две дела са му били налагани глоби преди датата на произшествието.

ВЪВ ФАТАЛНИЯ ДЕН 8 ЮНИ 2015 Г. НА КРЪСТОВИЩЕТО ЗА ДЖУЛЮНИЦА ЛЕК АВТОМОБИЛ „БМВ 7“ СЕ ДВИЖИ СЪС 112,7 КМ/Ч. Зад волана му е Ивайло Пейков, който допуснал пътно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на Данчо Лалов, тежка телесна и средни телесни повреди на още трима негови съученици, които пътували в лек автомобил „Дайхацу Куоре Л80“. Средна телесна повреда е причинена и на пътник в лекия автомобил „БМВ 7 ЕР РЕЙХЕ“. След катастрофата Пейков направил всичко, зависещо от него, за оказване на помощ на пострадалите лица. По същото дело Окръжният съд призна за виновен и Йордан Йорданов, който бил зад волана на лек автомобил „Дайхацу Куоре Л80” и не спрял на знак „Стоп“. Той получи тогава същото условно наказание като Пейков. Апелативният обаче реши, че окръжните съдии не са отчели наличието на допълнителни, отегчаващи вината обстоятелства по отношение на Ивайло Пейков – и по-конкретно броя на лицата, на които са нанесени телесни повреди, новите административни нарушения на Закона за движение по пътищата, извършени от подсъдимия след деянието, както и наложените административни наказания по две дела, едното от които за причиняване на средна телесна повреда в резултат на управление на МПС с превишена скорост. Същевременно според същия съд неправилно са били отчетени като смекчаващи някои обстоятелства. Поради това Апелативният съд увеличи наложеното наказание на Ивайло Пейков от 3 на 4 години лишаване от свобода. Тъй като при този размер не може да има условна присъда, той следва да изтърпи наказанието при общ режим.

След разглеждане на делото от Върховен касационен съд присъдите на двамата подсъдими са потвърдени, като Пейков е осъден на четири години лишаване от свобода при общ режим, а на Йорданов е наложено наказание три години лишаване условно с изпитателен срок от пет години. Двамата са лишени от право да управляват МПС за срок от 5 години. След пътната трагедия, отнела живота на Данчо Лалов, негови приятели протестираха на кръстовището за Джулюница, където бе сложена камера за скорост.

Нели СУКОВА

Сн. архив „Борба”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *