3169 четения

Скача цената на риболовните билети, ще има повече средства за зарибяване

Официално признаха: язовир „Ал. Стамболийски“ е празен, защото го точат вецовете

 

ВОДАТА В ЯЗОВИР „АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ“ Е ПОД 50 ПРОЦЕНТА. Причина за отлива са трите веца, които произвеждат енергия от водоема. За това алармира директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. Галин Николов, който вчера присъства на Националната среща на Българската асоциация на риболовните спортове във Велико Търново. По думите му още по-критична е ситуацията в язовир „Жребчево“, където наличната вода варира около 20 – 30 процента. Шефът на ИАРА информира, че няма опасност от маловодие в язовир „Йовковци“, тъй като хидротехническото съоръжение е пълно на 83 процента. Той подчерта, че през 2020 година служителите на агенцията ще засилят контрола над водоемите, за да се гарантира оцеляването на рибната популация. За момента няма рискови зони у нас, категоричен бе доц. Николов.

„Заради вецовете има цялостно унищожаване на участъци от реки. През миналата година сформирахме работна група за изграждане на рибни проходи. В най-скоро време трябва да излезе Наредбата за рибните проходи, която регламентира по какъв начин да се изграждат и на какви критерии да отговарят, за да не оказват отрицателно екологично влияние върху водоемите“, заяви той.

НА СРЕЩАТА ПРИСЪСТВА И ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ ЛОЗАНА ВАСИЛЕВА, КОЯТО ЧУ ИСКАНИЯТА НА ЛЮБИТЕЛИТЕ РИБОЛОВЦИ ЗА ИЗМЕНЕНИЕТО НА ЗАКОНА ЗА РИБАРСТВО И АКВАКУЛТУРИ.

„Имаше искания относно правилата и начините за издаване на риболовни билети. Желанието на рибарите е цената да се повиши с 5 лв. и част от сумата да влиза в събирателна сметка, а със събраните пари да се извършва зарибяване на големите държавни водоеми. По тази тема предвиждаме да се направи по-широко обществено обсъждане“, коментира тя.

Василева допълни, че по Програмата за морско дело и рибарство ИАРА е бенефициент и има одобрен договор за изпълнение на система за електронни билети. Ако този проект се изпълни до края на 2020 година, от следващата година любителите въдичари ще имат възможността от мобилния телефон да си получават електронен билет. Освен това с него ще се премине и към дигитализиране на много от дейностите на ИАРА – ще се оформи електронен дневник, ще се подобри начинът за събиране на статистика и условията на труд на екипа.

По време на срещата бе засегната и темата за бракониерството.

„В момента Агенцията по рибарство и аквакултури е оборудвана много добре. Закупили сме нови автомобили, уреди за нощно виждане и други устройства и сме една стъпка пред бракониерите. Преди три години бяхме четири крачки назад, а сега ние ги водим“, похвали се доц. Николов.

Като едно от най-големите постижения на звеното е криминализирането на бракониерството.

„Последният фрапантен случай на бракониерство беше преди две седмици – за промеждутък от два дни колегите са хванали един и същи човек, който преди три години бе поводът да инициираме промените в Наказателния кодекс. Буйствал е и е бил арогантен. Съдът е разпоредил нарушителят да се срещне с психиатър, но вярвам, че ще си получи заслуженото. Иначе вече има хора в затвора за бракониерство.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Скача цената на риболовните билети, ще има повече средства за зарибяване

  • 31.01.2020 в 12:11
    Permalink

    Идеите са чудесни, само че за да се зарибяват язовирите, в тях трябва да има вода!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *