154 четения

Таджикистанка почина на 127 години

В Таджикистан почина столетницата Фатима Мирзокулова, за която се предполага, че е родена през деветнадесети век и е на 127 г, съобщи в. „Дейли мейл“.
Според паспорта й тя е родена на 13 март 1893 г. на територията на днешен Таджикистан. Не се съобщава за други документи, които да потвърждават възрастта й. Ако датата на раждане от паспорта й е точна, Фатима Мирзокулова е била най-възрастната жена в света.
През по-голямата част от живота си Фатима е работела в колхоз и е отглеждала памук. Обичала работата си и продължила да работи и след пенсионирането. Фатима имала 8 деца и повече от 200 внуци, правнуци и праправнуци.
През 2018 г. жената разказала пред изданието „Оупън Ейша“, че първият й съпруг, баща на най-големият й син и две от дъщерите й, е загинал през Втората световна война. През 1951 г. Фатима се омъжила повторно. Тя била на 58 г., а съпругът й – на 72 г. Родили им се пет деца, като най-малкият й син се родил, когато Фатима била на 66 г.
Една от дъщерите й разказала пред изданието, че когато била на 30 г., Фатима няколко години учила във вечерно училище. Тя не четяла книги, не се интересувала от политика и нервите й винаги били здрави.
По официални данни най-възрастният човек в света е японката Кане Танака, която е на 117 г.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!