1040 четения

В областта взимат мерки и срещу чума по птиците

ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ЗАБОЛЯВАНЕТО ИНФЛУЕНЦА ПО ПТИЦИТЕ, ИЛИ НАРИЧАНО ОЩЕ ПТИЧА ЧУМА, БЯХА РАЗПОРЕДЕНИ В РЕГИОНА. Решението взе Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации, която вчера заседава при губернатора проф. Любомира Попова.

Към момента няма регистрирани случаи на територията на областта, но са отправени предписания към всички птицевъди в региона. Стопаните трябва да приберат на закрито пернатите си, тъй като вирусът е изключително заразен и много бързо може да се стигне до епидемия. Общинските ветеринарни лекари пък ще трябва да информират населението във връзка с болестта. При установяване на мъртви птици веднага трябва да бъде уведомявана Областната дирекция по безопасност на храните.

Инфлуенцата по птиците поразява домашните и дивите птици и се характеризира с тежки неврологични нарушения, хеморагична диатеза и лезии по различните органи и системи, което може да доведе до 100% смъртност при кокошевите птици. Вирусът разболява и хората. Предава се чрез изпражненията на пернатите, затова е важно стопаните да спазват отлична хигиена.

Междувременно на заседанието стана ясно, че е открит нарушител на забраната за отглеждане на прасета в лични стопанства. Служители на Областната агенция по безопасност на храните установили фермер, който гледал три свине – майки и малки прасенца. Животните са умъртвени по хуманен начин и загробени.

Проверките продължават.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!