1000 лева глоба за собственик на куче, ухапало човек

Деца под 18 г. не могат да разхождат едри животни и такива от агресивни породи

 

1000 ЛВ. ВЕЧЕ Е ГЛОБАТА, АКО КУЧЕТО ВИ УХАПЕ ЧОВЕК. 400 ЛВ. ПЪК Е САНКЦИЯТА, КОЯТО ЩЕ ПЛАЩА СТОПАНИН НА ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ, УХАПАЛ ДРУГО ЖИВОТНО. При повторно нарушение глобата става 800 лв. Съответно при повторяемост на нарушението глобата е двойна. От 200 лв. до 1000 лв. ще бъде санкциониран жител на общината, който нарушава наредбата, в това число и онези собственици на кучета, които не почистват след домашния си любимец. Това реши на своята сесия в четвъртък Великотърновският общински съвет. Местните парламентаристи промениха Наредбата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регламентиране правилата за отглеждане на кучета на територията на община Велико Търново. Практически финансовите санкции за нерегламентирано отглеждане и разхождане на кучета скачат двойно. Повишаването на глобите бе предложено от д-р Мавроди Калейнски от групата съветници от „Демократична България”. Също по негово предложение, което също бе прието, деца под 18-годишна възраст нямат право да разхождат домашни кучета от едри и агресивни породи. Първоначалният вариант на текста, както „Борба“ писа, бе за деца под 14 г.

КУЧЕТА МОЖЕ ДА ИМА В ГРАДСКИТЕ ПАРКОВЕ, НО САМО НА КАИШКА, ПУСНАТА ДО ДВА МЕТРА, и то в крайната алея, само за да могат да стигат до регламентираните места. Освен това собствениците трябва да се погрижат животните им да не вдигат шум от 14 до 16 часа и от 22 до 7 часа, даже и при разходки на позволените места. Най-дебатирана беше промяната в наредбата, която засяга осигуряването на достъп на стопаните на кучета до така наречените кучешки клетки в парковете на територията на общината. Тук решение, удовлетворяващо и собствениците на животни, и техните противници в парковете, даде съветникът от ВМРО Евгени Коев. Така животните вече ще стигат до клетките по една крайна, обозначена алея в парка, определена от общинската администрация.

С. НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

2 thoughts on “1000 лева глоба за собственик на куче, ухапало човек

 • 30.01.2020 в 16:35
  Permalink

  Уважаеми Ст. Найденов,
  Не толерирам агресивните кучета, нито безхаберието на техните без/стопани.
  Толерирам истината! А тя може да е на страната на човека, но може и да е на страната на кучето.
  За щастие на човека, той може да реагира вербално, да се жалва по редица от институции, да лъжесвидетелства, да $-мотивира 😉 лъжесвидетели и да рекетира стопанина на кучето за пари или за отстраняване на кучето, и т.н… Защото цятата тази верига е от хора, които, за съжаление, се поддават на изкушения, повече и от най-„долня помияр“.
  Стопанинът на кучето „е между чука и наковалнята“. И за двете си плаща яко. Колкото кучето е по-законно, толкова по-скъпа му излиза истината/справедливостта!
  В подобна ситуация сме в момента. От 9 март миналата година ни разкарват по институци, заведоха ни и гражданско дело (N1767, на 13.02. т.г. от 9:30 часа е поредното, четвърто заседание), с което една госпожа, се е амбицирала да изкопчи от нас едни 2000 лв., лъжесвидетелствайки, че е ухапана фатално от нашето домашно куче порода „кокер-шпанъол“. Тази жена се окуражава от подобни наредби и не се притеснява от наредба, която да защити моето куче от нейните ритници! Моля уважаваният от много жени д-р Калейнски за наредба, която да наказва стопанина на куче, причинило страдание на човек, както и човек, причинил страдание на куче. И да не ни препращат към фондации за защита на животни и т.п.! Искаме неговото съдействие!

  Отговор
  • 31.01.2020 в 13:38
   Permalink

   Именно,щото вече изнаглявате с тези ограничения,които налагате над стопаните и пред правото им да се грижат за другар,който не може да се защити от хорската плиткоумност и наглост.
   Скоро винетки за разходка и синя зона за престой в клетка ще пуснете,дай боже и някой ден и пълно каско в случай на побой от предубеден простак.
   Изкарвайте пари и се радвайте,че никой още е подкарал дракон или хала на разходка към общината

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *