187 четения

Археологическият институт обяви книга на трима търновци за научно постижение за 2019 г.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯТ ИНСТИТУТ НА БАН ОБЯВИ ЗА НАУЧНО ПОСТИЖЕНИЕ НА 2019 Г. ИЗДАНИЕТО „ТОМИЧОВИЯТ ПСАЛТИР В БЪЛГАРИЯ. КНИЖОВНОСТ И ДУХОВНОСТ“. Авторите на книгата са осем и са от България и Русия. Сред тях са и трима търновски археолози – доц. Мирко Робов, проф. Константин Тотев и доц. Деян Рабовянов. И тримата участват в изданието със свои разработки.

„Честта е голяма, защото Археологическият институт на БАН е всъщност най-голямата археологическа институция в България. Винаги с гласуване се определя научното постижение на съответната година. Нашата книга е топ постижение за миналата година“, обяснява доц. Мирко Робов.

„Томичовият псалтир в България. Книжовност и духовност“ се появи като том 14 от поредицата „Каталози“ на Националния археологическия музей и е направен заедно с Държавния исторически музей в Москва. Статиите в изданието разглеждат „Томичовия псалтир” от всички възможни страни – епоха, историческа среда, миниатюри, език. Авторите са работили и върху обстоятелствата около създаването на псалтира. Има подробна статия за придобиването му от Държавния исторически музей в Москва и историята около пренасянето му там. Изданието е богато илюстрирано, включително с част от миниатюрите на „Томичовия псалтир”.

Доц. Мирко Робов е автор на раздела „Столичните манастири“, а проф. Константин Тотев и доц. Деян Рабовянов заедно са съставили раздела „Столичният Търнов – сакрална топография, реликви и мощи“. Сред авторите е и проф. Аксиния Джурова, която е най-дългогодишният изследвач на „Томичовия псалтир”.

Книгата излезе на български, руски и английски език като съпътстващо издание на гостуването на „Томичовия псалтир” в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *