Човек може да се зарази повторно с новия коронавирус, предупреди китайски експерт

Човек може да се зарази повторно с коронавируса 2019-nCoV, независимо че организмът му вече е изградил имунитет срещу него, предаде ТАСС. Това заяви ръководителят на комисията за борба с коронавируса в пекинската Болница на китайско-японската дружба Чжан Цинюан.
„Някои антитела, създавани от човешкия организъм в отговор на заразяване, може да не просъществуват дълго – заяви той на пресконференция. – Затова има риск от повторно заразяване.“ По думите на специалиста, е необходимо да се осигурят защита и грижи за онези, които са били заразени с вируса и са се излекували. Чжан Цинюан отбеляза, че особено внимание трябва да се обърне на хората с тежка форма на заболяването, които се нуждаят от много време за възстановяването си. „Освен това е нужно да се предпазят от простудни болести – каза той. – Съветвам всички оздравели пациенти редовно да минават повторни медицински прегледи.“
Официални статистически данни сочат, че в Китай 180 души вече са се излекували от новата форма на пневмония, предизвикана от вируса 2019-nCoV. Независимо че броят на оздравелите не превишава този на смъртните случаи, местните експерти смятат, че в близко бъдеще ситуацията ще се подобри.
„Новият коронавирус може да се разпространи чрез животни – поясни епидемиоложката и член на Китайската академия на науките Ли Ланцзюан. – Ако животно, например домашен любимец, е било в контакт със заразен човек, трябва да бъде поставено под карантина, защото коронавирусът се разпространява сред бозайници.“
По-рано Ланцзюан уточни, че до заразяване с новия коронавирус може да се стигне чрез контакти, защото той може да просъществува във външна среда около две денонощия, независимо че жизнеспособността му намалява след двучасов контакт с въздуха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *