Играйте, ако искате да имате остър ум

Изследователи от Университета на Айова се опитват да открият начин, по който да се преборят с остаряването на ума. Отговорът? Играйте на видео игра. Но не коя да е. Учените разработват своя собствена, наречена Road Tour.

Проучването им показва, че играта на този пъзел може значително да увеличи скоростта, с която обработваме информацията, ще направи умът ни по-остър и ще подобри периферното ни зрение.

„Един ден когато пишат рецепта, лекарите ще казват – вземи тази игра вкъщи и играй“, казва Фредерик Волински, професор в Университета на Айова.

Как работи Road Tour? Играта показва изображение на кола или камион. Около превозното средство има 8 знака. На седем от тях пише Rabbit Crossing (пресича заек), докато само на един – Route 66. И знаците, и превозното средство изчезват бързо. Играчите от своя страна трябва да разпознаят типа превозно средство и къде е бил знакът Route 66.

С течение на времето изображенията на екрана се появяват за все по-кратък период, а знаците стават все по-отдалечени от превозното средство. Така прогресът става все по-труден.

За да проверят възможностите на своята игра, учените решават да я тестват на група от хора на възраст между 50 и 64 и от 65 нагоре. Оказва се, че само след 10 часа игра резултатите са налице – умът наистина се изостря. Изследователите достигат до тези заключения, след като тестват умствените способности на хората преди и след играта на Road Tour и вкарват постигнатия от тях резултат в специална формула, която има за цел да определи когнитивните умения.

На какво се дължи това? Много просто – Road Tour се възползва от „пластичността“ на мозъка. Т.е. от неговото умение буквално да се променя, докато научава или забравя дадено поведение.

„С течение на времето познавателните ни способности отслабват. Забавяме се – обяснява Волински. – Това, което се опитваме да направим, е да използваме пластичността на мозъка, за да възстановим скоростта на когнитивните процеси. Дори да я подобрим“.

С други думи – ако искате да имате остър ум, трябва постоянно да го тренирате.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.