5679 четения

Каналите на три квартала се изливат директно в Янтра, чакаме 38 млн. лв. за втори воден цикъл

50-годишният водопровод по ул. „Н. Габровски“ бил известен и като „дървения“, след аварии го затапвали с дървени тапи

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИМА КРЕЩЯЩА НУЖДА ОТ ПОДМЯНА НА КАНАЛИ И ВОДОПРОВОДИ ОТ ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ КЪМ КВАРТАЛИТЕ „БУЗЛУДЖА“ И „ЧОЛАКОВЦИ“. Съществуващите са тотално амортизирани, канализацията на три големи жилищни района пък се излива директно в Янтра. Основният водопровод, който захранва западните части на старата столица, пък се държи „на магия“ над реката. Информацията, подплатена с богат снимков материал, представи на вчерашното заседание на Общинския съвет Валерия Дончева от БСП. Кадрите за състоянието на ВиК мрежата в т.нар. нова част изненадаха всички общински съветници и представителите на кметския екип.

„Знаете ли, че водопроводът по ул. „Никола Габровски“, който е на повече от половин век, е известен сред специалистите и като „дървения“, защото системно аварира и най-бързият начин да се запуши поредната дупка е с… дървена тапа. Основният водопровод от яз. „Йовковци“ към Велико Търново пък „виси“ над реката в района на Дълга лъка и само можем да се надяваме да няма авария, защото е на повече от 50 години. Даже и специалистите от ВиК признават, че трудно биха го оправили на това място“, разкри Дончева от трибуната.

В отговор на питането й за решаването на проблема кметът Даниел Панов обясни, че ВиК системата на територията на общината не е общинска, а на държавно-общинската компания „ВиК Йовковци“, в която Община В. Търново обаче, незнайно защо, няма участие, и на водната асоциация на областта. „ВиК Йовковци“ пък само поддържа и ремонтира наличната мрежа, а с изграждането й по презумпция се занимават държавата или общините чрез спечелените проекти, като направеното после се предоставя на водната компания.

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ОДОБРЕНА ЗА ВТОРИ ВОДЕН ЦИКЪЛ НА СТОЙНОСТ 38 МЛН. ЛВ., обясни пред Общинския съвет кметът Даниел Панов и допълни, че така ще се реши кардинално проблемът с амортизираната ВиК мрежа. Интегрираният проект за водния цикъл и ремонт на градската пречиствателна станция на изхода за Самоводене е одобрен от управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ още преди 7 г. Реализацията е отложена във времето заради извършена консолидация на двата водни оператора – „Йовковци“ и „Свищов“, която вече е факт, обясни кметът. Според него с 38-те млн., които можем да получим още тази година, ще се ремонтира четириметровият главен колектор на „Дълга лъка“ и по-малките в района на кв. „Бузлуджа“, „Рада Войвода“, Западната промишлена зона и всички по протежението на реката, които отвеждат канализационните води към пречиствателната станция на града до месокомбината. Градоначалникът припомни, че последният ремонт на самата станция е бил за 2,8 млн. лв. и е правен през далечната 2002 г.

В периода 2018 – 2019 г. предимно във „Варуша“ и старата част на Велико Търново са подменени над 8 км водопроводи, с което значително са намалели загубите. Неотдавна сме одобрени и за финансиране, което отива за реконструкция на северния вход на Велико Търново, който включва и ул. „Опълченска“. Реконструкцията включва и ВиК мрежата. С втория воден проект предстои и смяна на всички водопроводи по „Н. Габровски“ и „България“, информираха още от кметството по повод проблема, поставен от Валерия Дончева по време на заседанието на Общинския съвет в четвъртък.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *