9292 четения

Тошо Кръстев – човекът, продал Красимир Балъков на „Спортинг“: „С трансфера на Краси „Етър“ стана шампион и си осигури бюджет за пет първенства”

Великотърновци блокирали Южния пътен възел, за да попречат на ЦСКА да отмъкне най-успешния ни играч

 

ТОШО КРЪСТЕВ Е НАЙ-УСПЕШНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА ФУТБОЛЕН КЛУБ „ЕТЪР” В ЦЯЛАТА МУ ИСТОРИЯ. ТОВА Е ЧОВЕКЪТ, РЕАЛИЗИРАЛ РЕКОРДНИТЕ ТРАНСФЕРИ НА КРАСИМИР БАЛЪКОВ И БОНЧО ГЕНЧЕВ в „Спортинг” (Лисабон), както и на Илиян Киряков в „Депортиво Ла Коруня”. Трансферите им все още са рекордни за „виолетовите” независимо от факта, че са правени преди близо 30 г. Когато Кръстев управлява клуба, са и най-големите му успехи. При него печели купата „Интертото”, две трети места (1989 и 1990), два полуфинала за купата на България (1990 и 1991), както и шампионската титла през 1991 г. и последната купа на БФС (бившата купа на Съветската армия). През тези години в отбора играят футболисти като Трифон Иванов (1983 – 1988), Красимир Балъков (1983 – 1990), Илиян Киряков (1984 – 1991), Бончо Генчев (1987 – 1991), Цанко Цветанов (1988 – 1993), Николай Донев, Емил Димитров. Старши треньор на шампионския отбор е Георги Василев, а помощник-треньор – Стоян Петров. В момента Тошо Кръстев кара петия си пореден мандат като кмет на Арбанаси.

„ОТ ЦСКА, КОИТО ТОГАВА ЗА МАЛКО СЕ НАРИЧАХА „ЦФКА СРЕДЕЦ“, ОПИТАХА ДА НИ ОТКРАДНАТ КРАСИМИР БАЛЪКОВ, но направихме две стачки и блокирахме Южния пътен възел”, спомня си Кръстев. За пръв път той разкрива детайли около продажбата на най-успешните играчи на „Етър“. Не го е правил досега, защото много от действащите лица са все още в активния спорт, но най-накрая се решава да го направи. Продажбата на Красимир Балъков е от изключителна важност за „виолетовите”, коментира тогавашният президент. „Ако Краси бе останал при нас, вероятно нямаше да станем шампиони. Така стана, че той заигра другаде, но със средствата, които ни донесе, ние успяхме да подсигурим финансите си за пет първенства, да привлечем качествени попълнения, да затегнем школата си и да направим най-големите успехи в историята си“, категоричен е Кръстев.

За малко обаче клубът е щял да изгуби най-класния си играч. По неведоми пътища от „ЦФКА Средец“ оплитат с договори Балъков и Киряков още докато са в казармата. Кръстев и цялата търновска общественост категорично се противопоставят на това. „Бях член на Изпълкома на БФС тогава. Направихме две пресконференции в София. Президент на футболния ни съюз бе проф. Славчо Тепавичаров, а президент на ЦСКА – Боби Станков. Отказаха да пуснат Краси и Илиян. Тогава предприехме крайна мярка и фенове и ръководство се събрахме и блокирахме трафика на държавата в района на сегашния Южен пътен възел. Протестирахме и явно се намесиха властимащи, защото въпросът бе уреден“, обяснява той.

ЗА БАЛЪКОВ СМЕ ПОИСКАЛИ 1 МЛН. ДОЛАРА, „СПОРТИНГ“ ДАВАЛИ 500 ХИЛ.

Лично мениджърът на „Спортинг“ (Лисабон) Рибейро потърсил ръководството на „Етър“, за да преговаря за Краси. Това става в средата на 1990 година чрез сътрудника на „виолетовите” Атанас Хаджийски. Португалският гранд кани Кръстев и Балъков на свои разноски за преговори преди Коледа и двамата отиват. Първоначалната оферта на „Спортинг“ била за 500 хил. долара, но Кръстев бил непримирим – за да имат Бала в състава, трябва да извадят поне 1 млн. долара. Накрая двете страни си стискат ръцете на 850 хил. в щатска валута. Кръстев прибира чека със сумата от първия транш, който осребрява в България в БНБ, и сумата постъпва в клубната каса. За времето си е била колосална. Отделно Тошо Кръстев договаря „виолетовите” да се подготвят за сметка на португалците преди шампионата и да получат няколко екипировки.

ОЩЕ НА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА „ЕТЪР“ СТАВА ШАМПИОН, НО БЕЗ КРАСИ В РЕДИЦИТЕ СИ. Футболистът обаче има огромен принос за това, даже и без да е на терена. Малко след него в „Спортинг“, но за по-малка сума, е трансфериран и Бончо Генчев. Веднага след него и Илиян Киряков заиграва в „Депортиво“. Трансферите движи също Кръстев. Освен за първия отбор тогавашният президент нарежда да се насочват пари и за школата. В нея работят по това време осем треньори и един методист. Успехите и тук не закъсняват и юношите стават държавен първенец. Останалите формации също извоюват призови места.

„Тогава на стадиона нямаше празно място. Мачовете на „Етър“ събираха хора от целия регион. Бюджетът ни бе около 10 млн. тогавашни лева. Помагаха Общината, „Родопа импекс“, чието лого носехме на екипите си, както и шефове на фирми. С парите от Краси, които постъпваха на траншове, успяхме да изкараме доста първенства. Аз реших да се оттегля малко след 1992 г. Тогава дадох интервю за „Борба“ на вашия покоен колега Александър Тошев. Причината бе прозаична – исках да спра, докато съм на върха. Не крия, че се разочаровах и от задкулисни игри на футболния съюз, които допуснаха „Локо” (Пд) да ни измести от третото място. Не беше честно, но това е част от играта“, връща се в спомените си Кръстев.

Най-успешният президент в историята на „Етър“ пази обаче и един неприятен спомен. Преди година част от ръководството на клуба не го допуска до пресконференцията на Балъков, на която той обяви, че става главен мениджър. „Казаха ми да чакам навън, феновете се разбунтуваха, но не исках да правя скандали. Двамата директори са млади момчета и явно не са преценили. Иначе адмирирам усилията на члена на УС Александър Нанков и на президента Камарашев да правят всичко за просперитета на клуба, и то в доста трудни условия“, казва в заключение Тошо Кръстев.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Тошо Кръстев – човекът, продал Красимир Балъков на „Спортинг“: „С трансфера на Краси „Етър“ стана шампион и си осигури бюджет за пет първенства”

  • 31.01.2020 в 17:36
    Permalink

    Дончо Караиванов също помагаше много !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *