10 хил. лв. струва едно миене на града, правят го с питейна вода, защото речната е мръсна

Община В. Търново отговори на недоволните в социалните мрежи

 

ЦЯЛОСТНО ПОЧИСТВАНЕ И ИЗМИВАНЕ НА УЛИЦИТЕ ЗАПОЧНА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Използва се чиста вода както заради хигиеничността, така и заради ефективността.

Във връзка със спекулации в социалните мрежи Община Велико Търново уточнява и подчертава, че нито е допустимо, нито би било ефикасно да се използва вода от Янтра заради речната тиня. Ако се използва речна вода, това би довело до допълнително замърсяване на улиците с кал и тиня, както и до неприятни миризми.

Измиването с чиста вода е утвърдена практика от години и е най-ефикасният начин за премахване на праховите частици и остатъците от инертни материали, натрупани по време на зимния сезон.

Зареждането на машините се осъществява чрез специално определени хидранти. Всички разходи, включително и за количествата вода, се заплащат от Община Велико Търново. Последното измиване на града е на стойност от около 10 000 лева, а разходите за вода са от сметките на Общината към ВиК дружеството.

„Имаме три начина да мием улиците. Хидрантът е в най-ниската точка в града, където се утаяват песъчинки, и използването му от нас има добър ефект, защото така се и почиства системата и хората нямат проблем с попаднали частички в перални и бойлери. Не сме виновни, че при нас няма воден режим като в други точки на страната и основният ни питеен язовир „Йовковци“ е пълен догоре. Опитвали сме да мием с речна вода и такава от язовир „Мотела”, но тогава в интернет недоволството е, че миришело“, коментира за „Борба“ Йордан Йорданов – шеф на фирма „Пролет“, която се занимава с миенето.

Във Велико Търново се зароди обществено недоволство и заради миенето. Мнозина „компетентно“ дават акъл дали това трябва да става с питейна вода, или не, и сочат за пример Перник, където са на сухо, докато при нас се разхищавало. Великотърновци са против при цена на питейната вода от 2,55 лева за кубически метър улиците да се мият с нея.

С. НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

3 thoughts on “10 хил. лв. струва едно миене на града, правят го с питейна вода, защото речната е мръсна

 • 03.02.2020 в 14:38
  Permalink

  И изниква въпроса, защо и откъде идва това замърсяване на Янтра ??? Щом и за миене на улици чак не става водата, значи положението е трагично….

  Отговор
 • 03.02.2020 в 18:17
  Permalink

  Ами микроязовирите – този до Мотела и присовския „Вятъра“? Специално до Мотела си беше пригоден за цистерните за миене! Чудесна евтина гравитачна вода, утаена от към мътност, никакви замърсители от водосборната зона! АЛО, ОБЩИНАТА!

  Отговор
 • 07.02.2020 в 10:21
  Permalink

  Това миене на улиците във Велико Търново винаги ми е било много смешно.Аз съм от Димитровград и там улиците се мият всеки ден или всяка седмица, но в никакъв случай един път в годината. Всеки път се питам как малката община, без туристи, без университет, без хотели само с един битак, успява да отдели толкова пари на година за миенето на улиците, а Велико Търновска община не може. Бедната тя. Най-добрият град за живеене, най-много посещаван от туристи, толкова много студенти, винаги пълни хотели…. най… най…най…,НО никога за нищо няма пари. Смешно е, хората не са глупави, но никога не съм разбрала, защо си мълчат и търпят. Тъжно е.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *