Държавата не успя да увеличи капитала и да вземе 90% от областната болница

Общините не се отказват от дяловете си

 

ЗА ШЕСТИ ПЪТ ОТРЯЗАХА МЕРАКА НА ДЪРЖАВАТА ДА ПРИДОБИЕ 90,72 ПРОЦЕНТА ОТ АКЦИИТЕ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, като увеличи капитала си с 10 млн. лв. Решението бе взето в петък на извънредно Общо събрание на акционерите на лечебното заведение. За ръст на дяловете на държавата е гласувал положително единствено представителят на Община Елена. Всички останали собственици са дали отрицателен вот. Мотив за това е фактът, че ако държавата придобие 90,72 процента от активите на дружеството, ще може самостоятелно да се разпорежда с болничното имущество, а всички останали акционери ще се разделят драстично с размера на сегашните си дялове.

Най-сериозна би била промяната в акциите на Община Велико Търново – от 14,65 на едва 2,77 процента. Ако увеличението на държавния капитал бе прието, дяловете на Община Златарица и Сухиндол, които в момента са съответно 0,93 и 0,63 процента, щяха да станат с нищожна стойност.

Решението бе взето с 2/3 от гласовете.

Към момента регистрираният капитал на МОБАЛ е 2 329 000 лв. През последните години държавата вложи в лечебното заведение над 12 млн. лв., като от тях 7 млн. лв. бяха инвестирани в модерния Онкологичен център в стационара. През 2020 година пък болницата ще разполага с отпусната капиталова субсидия от здравното министерство в размер на 300 000 лв. Тези средства ще бъдат използвани за доокомплектоване на Отделението по анестезиология и интензивно лечение.

От 2011 година насам останалите акционери в дружеството не са подпомогнали лечебното заведение с нито един лев.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Държавата не успя да увеличи капитала и да вземе 90% от областната болница

 • 03.02.2020 в 10:18
  Permalink

  Така е , кучето кокала не го яде но и не го дава !!!

  Отговор
 • 03.02.2020 в 13:00
  Permalink

  Как ще се съгласят като на някои фамилии в областта годишните дивиденти ще спаднат от стотици хиляди до 0 лв.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *